Met behulp van een slaapapp kun je je eigen slaapgedrag monitoren en daardoor hopelijk inzicht krijgen hoe dat te verbeteren, mocht dat noodzakelijk zijn. Maar er loeren kleine gevaren die dit kunnen verstoren.
Wie afgelopen november op de Meubelbeurs Brussel was, heeft het kunnen constateren: op de stand van de Belgische fabrikant LS Bedding hing een groot plat scherm - een kwartslag gekanteld - dat een grote versie was van het scherm van een smartphone. Op zo'n smartphone kun je een slaapapp installeren en die kan bepaalde zaken registreren terwijl je slaapt en daardoor je 'slaapgedrag' vaststellen, zo zeggen de makers van de apps. Sommige leveranciers van bedden en matrassen gebruiken de 'uitkomsten' van zo'n app om klanten advies te kunnen geven.
Objectieve gegevens
Zo'n advies is natuurlijk gekleurd want een verkoper wil graag een matras verkopen, maar met harde cijfers en tabelletjes die zo'n app weergeeft, sta je als verkoper wat sterker omdat je je advies kunt onderbouwen met 'objectieve' gegevens die de app heeft geregistreerd.
Ook als je niet op zoek bent naar een matras kan zo'n app best handig zijn omdat je dan zelf kunt aflezen hoe je slaapt. En daar eventueel een conclusie uit kan of wil trekken.
Op(ge)laden
Daarbij moet je wel opletten want als wij inzoomen op die XXL-versie van het smartphonescherm zie je in het witte vlak: Batterij bijna leeg. En daaronder staat: Bekijk slaaprapport. Stel je voor dat de batterij echt leeg was dan zou je niet het slaaprapport kunnen lezen. Terwijl je misschien prima hebt geslapen – je voelt je weer helemaal opgeladen – kun je dat niet objectief vaststellen door naar je smartphonescherm te kijken. Hoe voel je je dan?