Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Herkomst goedkope meubels in Duitsland soms dubieus

Goedkope importmeubel op de Duitse markt hebben soms een bedenkelijk achtergrond, zo blijkt uit een tv reportage van ZDF. Onder meer Ikea en Höffner maken zich hieraan schuldig.

Het hout voor goedkope meubelen komt onder meer uit het noorden van Rusland en Roemenië waar illegaal wordt gekapt, soms zelfs uit beschermde natuurgebieden. De arbeidsomstandigheden in de zagerijen en meubelfabrieken zijn soms niet al te best en de lonen zijn zo laag dat je bijna van uitbuiting kunt spreken. Ook het FSC keurmerk is geen garantie voor verantwoord bosbeheer, zo blijkt uit de reportage van de ZDF. In de reportage wordt nader ingegaan op de herkomst van meubelen van Ikea en Höffner, in Duitsland respectievelijk nummer 1 en nummer 2 in grootte qua meubelverkopen.

Reactie industrie
Ikea geeft in de reportage tekst en uitleg over hun werkwijze en zegt zich in te spannen om ‘eerlijke handel’ te bedrijven. Bij Höffner bleek het onmogelijk om een reactie te krijgen. Naar aanleiding van de uitzending kwam er wel een reactie van Uwe Klaas, voorman van de VDM (Verband der Deutschen Möbelindustrie). Hij vraagt consumenten bij hun meubelaankopen te letten op kwaliteit en herkomst van de meubelen. Ook vindt hij dat consumenten rekening zouden moeten houden met sociale omstandigehden waaronder de meubels zijn gemaakt en duurzaamheidcriteria.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten