Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Herstel woningmarkt valt toch tegen

De woningmarkt lijkt toch minder sterk te herstellen dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Juichte makelaarsvereniging NVM te vroeg?

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat het aantal verkochte woningen in december 11% lager was dan in dezelfde maand een jaar eerder. Eerder wezen cijfers van de Nederlandse Vereniging Van Makelaars (NVM) op juist een aantrekkende markt. Het Kadaster registreerde in december 15.463 verkochte woningen. In dezelfde maand in 2012 waren dat er 17.364 en dat zijn er dus beduidend minder.

NVM actueler
Over heel 2013 was het aantal verkochte woningen 6% lager dan 2012. De NVM meldde eerder een stijging van ruim 2%. Hoe kan dat? De NVM publiceert andere cijfers dan het Kadaster doordat niet alle makelaars bij de vereniging zijn aangesloten. Ook baseert de NVM zich op het moment waarop koper en verkoper een contract tekenen. Dit is doorgaans twee tot drie maanden eerder dan het moment waarop het Kadaster de transactie registreert. Het Kadaster gaat uit van het moment waarop de notaris de transactie meldt. De cijfers van de NVM zijn hierdoor actueler. Dit kan een deel van het tegenvallende resultaat verklaren.

NVM actueler
Uit de cijfers van het Kadaster blijkt wel dat het aantal transacties in het vierde kwartaal ongeveer even groot was als in hetzelfde kwartaal van 2012. In totaal gingen in de laatste drie maanden van afgelopen jaar 35.968 woningen van de hand. In 2012 was dat 35.704.  Het Kadaster meldt over december een daling van het aantal geregistreerde verkochte woningen bij alle woningtypen. 2-onder-1 kapwoningen dalen het meest met 22%. Bij appartementen is de daling het minst groot met 3%.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten