Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Het beurzencircus gaat van start, maar wie doet mee?

Eind augustus gaan de remmen los en begint de beurzencarrousel te draaien. De vraag is: welke standhouders durven het aan en - wellicht nog belangrijker - komen er ook bezoekers? En zo ja, hoeveel? Of beter gezegd: hoe weinig? Want het coronavirus mag dan al een tijdje minder virulent om zich heen grijpen, het slaat regelmatig ineens toe en dan blijken er acuut striktere regels noodzakelijk.

Beursorganisatoren dekken zich in en geven aan dat voorregistratie noodzakelijk is en dat tickets niet overdraagbaar zijn. Ook exposanten beginnen zich te roeren en gaan (potentiële) bezoekers waarschuwen/informeren. Sommige Italiaanse bedrijven die niet op de meubelbeurs in Milaan staan (gepland voor begin september) maar in de stad tijdens de beurs wel een showroom hebben, geven aan dat je als bezoeker een 'groene pas' moet hebben. Of een negatieve PCR-test. Of een bewijs dat je antigenen in je bloed hebt.
In Parijs staat voor september Maison & Objet op het programma en in Frankrijk – zeker in de hoofdstad – zijn er nu strenge regels voor bezoek aan 'binnenlocaties' en het openbaar vervoer. Hoe ziet dat er over een maand uit? Even snel de metro pakken, gezellig met een clubje een terrasje pakken of uit eten gaan? Dat zou wel eens een lastig verhaal kunnen worden.

Grote beurzen zijn ingericht om in korte tijd hordes bezoekers te verwerken, maar hoe organiseer je dat bij de entree om er zeker van te zijn dat iedereen 'negatief' binnenkomt? Wat doe je als organisatie als op de tweede beursdag blijkt dat er toch 'positieve' gevallen zijn binnengeweest? Wat doe je als bezoeker als je 's avonds op je hotelkamer ineens via een appje het bericht krijgt dat je in aanraking bent geweest met een besmet persoon? Ga je dan direct in quarantaine? In dat hotel? Of ga je er als een speer vandoor naar huis? En als dat virtuele alarmbelletje niet afgaat bij een individuele bezoeker, maar bij een medewerker van een exposant die nog een paar dagen te gaan heeft? Wat dan?

Mocht alles voor beursorganisator, exposant of bezoeker goed verlopen dan is het de vraag of je zomaar naar huis kunt, ook al is er geen spoortje virus in je lijf. Dat speelt zeker bij internationaal grensverkeer want per land (en soms per regio) zijn er vaak andere regels. Misschien is net de dag voor vertrek het gebied dat je wilt verlaten rood gekleurd en ben je als persoon daarom verdacht. Hoe los je dat op? Weer een test?

Samengevat, er zijn zoveel mogelijke drempels dat ik vermoed dat exposanten en bezoekers massaal zullen wegblijven van grote, internationale beurzen. De risico's op gedoe en gedonder zijn gewoon te groot.

Voor kleine, nationale of regionale beurzen ligt het een stuk makkelijker. Kijken we naar Nederland dan lijkt het erop dat beurzen als Trendz, ShowUP, Hollands Slapen, Incoda, de najaarsbeurzen in De Woonindustrie en het ETC waarschijnlijk probleemloos kunnen worden gehouden. Kleinschalig, geen grote bezoekersstromen, een uniform landelijk coronabeleid en nauwelijks buitenlands bezoekers; dat is te behappen.

Lastig is wel dat vrijwel alle beurzen in september bij elkaar zijn gepropt en sommige elkaar volledig overlappen. Maar da's een heel ander probleem.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten