Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Het klimaat redden? Koop een parketvloer!

Wil je duurzaam inrichten? Maak je je zorgen over al die CO2 die wordt uitgestoten? Wil jij een prettig klimaat hebben zowel binnenshuis als buitenshuis? Koop dan een parketvloer.

Dat hout afkomstig is van bomen weet je al als kind. Dat bomen CO2 opnemen leren wij op school. En dat hout feitelijk een CO2 binder is, lezen wij nu overal. Maar dat een parketvloer er voor zorgt dat het klimaat minder opwarmt, dat wist ik nog niet. Dat weet ik nu ik een stukje heb gelezen op de site van het Duitse vakblad arcade waarin Michael Schmid, de voorzitter van het Verband der Deutschen Parkettindustrie (VDP), kritiekloos zijn ei mag leggen.

Volgens Schmid hebben mensen met een parketvloer van Duitse origine (dat is blijkbaar wel een voorwaarde) een 'duurzame klimaatbescherming' onder hun voeten liggen. Hoe zit dat? Bomen slaan tijdens hun groei veel klimaatschadelijke CO2 op en groeien na de oogst door, zo lees ik. Iedere boom heeft CO2 nodig om te groeien, maar blijkbaar is het 'klimaatschadelijk.' Waarom is parket dan zo goed? Dat komt omdat het daarvoor gebruikte hout de klimaatkiller CO2 bindt. Zo-zo, CO2 is niet alleen schadelijk voor het klimaat ,het is zelfs een klimaatkiller. Ook is het onzin om te stellen dat een gevelde boom doorgroeit. Er kán op die plek een nieuwe boom groeien, maar dat duurt jaren.

Herr Schmid komt ook met wat cijfers. Zo weet hij te melden dat het hout uit de Duitse bossen in 2020 liefst 8,7 miljoen ton CO2 wist op te slaan. Ik zou zeggen: mooi zo, laat die bomen lekker staan zodat ze nog meer CO2 kunnen consumeren. Extrapolerend naar wereldschaal denkt Schmid dat hout als materiaal en het bos als leverancier waarschijnlijk de meest waardevolle CO2-opslag is naast de oceanen van de wereld. Dit aannemende komt hij met de conclusie: Op deze manier helpt het gebruik van hout, zoals in parket, de opwarming van de planeet te beperken.

De VDP-voorman maakt een bruggetje naar de concrete realiteit en stelt: Slechts 40 vierkante meter parket bespaart de hoeveelheid broeikasgasemissies die optreden bij het verwarmen van een klein appartement per jaar. Lees deze zin nog een keer en concludeer dat dit gewoon krompraat is.

Maar goed, parket is ook hartstikke duurzaam omdat het lang meegaat. Een parketvloer die vandaag is gelegd, zal er nog steeds zijn als het klimaat in Duitsland de komende decennia opwarmt, waarvoor de hittegolven van deze zomer - helaas - een voorproefje zijn, constateert Schmid. En hij voegt er meteen aan toe: Het is verheugend dat parket onder omstandigheden van klimaatverandering belangrijke voordelen biedt voor de consument. Parket zorgt als natuurproduct voor een prettig binnenklimaat, wat ook in relatief warme ruimtes een gunstig effect heeft. Kijk, da's even slim inspelen op de actualiteit en meteen het klimaat in huis verbinden met dat grote, abstracte klimaat in de grotemensenwereld.

In die grotemensenwereld moet Duitsland op dit moment alle zeilen bijzetten omdat het gas uit Rusland nog maar een beetje stroomt. Dus wordt er nu – hartje zomer - door particulieren steenkool gehamsterd en moeten in het najaar de bruinkoolmijnen op volle toeren draaien want er moet zoveel mogelijk gas worden bespaard, is het devies van de overheid. Ook leveranciers van stookhout worden platgebeld door consumenten die zich willen indekken tegen mogelijke gasrantsoenering. Als je als risicomijdende burger ook hier misgrijpt, wat moet je dan als het in de winter fout dreigt te gaan?

Ik zou de parketvloer eruit wippen en die opstoken.

Aribert Guiking


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten