Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Het moet niet makkelijker worden

Op afstand je koffiezetapparaat aanzetten, dat was jarenlang het summum van technische vooruitgang. Het was en is nog steeds onzin, maar een smartphone als aan- en uitzetknop voor allerlei apparatuur in en rond het huis - dat wil wel lukken. Alleen die batterij, da’s een probleem.

Ik weet niet precies hoe het mij onder ogen kwam, maar van de week las ik iets over een electro stylist. Nu zijn er al te veel mensen die zich stylist noemen en dan ook nog een electro stylist, dat lijkt mij wel heel erg. Achter die naam blijkt vooral ene Rudirick de Jong te zitten. Deze man noemt zich zo - en met hem nog wat andere mannen - en het komt er op neer dat zij iets ‘hebben’ met beeld of geluid of entertainment of gewoon graag lui zijn. Zij kunnen er voor zorgen dat iemand lekkere muziek in zijn huis heeft (liefst overal) of een mega tv scherm met super sound of een systeempje om de verlichting op afstand te regelen of iets anders waar wat stekkers en snoeren aan te pas komen. En met het drukken op een knopje gaat dan ineens ergens de muziek aan, het licht branden of een gordijn dicht. Zo iemand noemt zich dan electro stylist.

Domotica
Met een duur woord zou je het domotica kunnen noemen, een containerbegrip dat meestal wordt vertaald als huisautomatisering. Nu is domotica al tientallen jaren veelbelovend, maar het heeft in feite verrekte weinig opgeleverd. Dat komt omdat de bedrijven die zich daar mee bezig houden gespecialiseerd zijn en gefragmenteerd denken. De een levert software, de ander kleine aandrijfmotortjes, een derde doet in beeldschermen en een vierde is de snoerenboer. Dat is al jaren zo en daardoor is domotica duur en ingewikkeld. Nu kun je al decennia op afstand je garagedeur openen of het zonnescherm neerlaten, maar dat zit een beetje aan de buitenkant en dat wordt geïnstalleerd door simpele installateurs en dat vinden die domotica-boys er eigenlijk niet zo bij horen. Nou, vooruit dan.

Koffiezetapparaat op afstand aanzetten
Het summum van domotica werd altijd geïllustreerd met het idee dat het toch o zo fijn was om vanuit kantoor vast een seintje te geven naar je koffiezetapparaat thuis zodat bij thuiskomst de geur van verse koffie je tegemoet zou walmen. Ik dacht dan altijd aan iemand die vergeten was het water in het apparaat te doen of in de file terecht kwam. Het idee van verse koffie komt nog uit de tijd dat met ingewikkelde apparatuur je koffiezetapparaat moest worden aangestuurd want smartphones bestonden toen nog niet. Nu wel. Toch is er nog weinig veranderd in de gedachtegang van mensen. Zo bladerde ik online in de catalogus - sorry, het magazine - van webwinkel fonQ en daarin vertelde een jongeman hoe vet het toch wel niet zou zijn om liggend op de bank met je smartphone je waterkoker aan te zetten. Dat lijkt mij inderdaad een geweldige ervaring. En een mijlpaal in de vooruitgang.

Wifi en apps
De smartphone is het apparaat dat ervoor zorgt dat domotica oude stijl tot het verleden behoort. Met de komst van wifi en apps kun je apparaten aansturen en dat brengt domotica nieuwe stijl in een stroomversnelling. Via je smartphone het licht regelen, op afstand je slimme thermostaat aansturen of het geluid van de tv zachter zetten is geen science fiction of een dure grap. Witgoedfabrikanten smullen al van de ‘slimme koelkast’ die je via je smartphone vertelt dat de melk op is en het bier koud. Totale onzin, dat moet je zelf bijhouden. Daar ben je mens voor.

Waar is mijn smartphone
Ikea denkt al weer een stapje verder en volgende week verschijnt de Wireless Charging collectie. Die bestaat onder meer uit een nachtkastje en een bureaulamp met een ingebouwd draadloos oplaadstation. Ook zijn er een paar losse oplaadstations. Leg je smartphone of tablet er op en deze wordt draadloos opgeladen. Daarvoor moet je telefoon wel zijn toegerust, maar als dat niet het geval is heeft Ikea speciale oplaadhoesjes die je om het toestel doet. De producten hebben niets te maken met domotica of draadloze aansturing, maar zijn wel super handig en ik denk dat het goed gaat verkopen. Niet zozeer om wat ze doen, namelijk de telefoon opladen, maar omdat je met zo’n meubel in huis weet waar je je mobiele telefoon hebt laten liggen. Waarom zijn voor dit probleem geen apparaten?

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten