Op de beurs Heimtextil lieten fabrikanten van meubelstoffen zien hoe kleurrijk een stoel of bank er kan uitzien. Vooral door digitale druktechnieken zijn de mogelijkheden eindeloos.
Op de van 14 t/m 17 januari gehouden Heimtextil toonden exposanten een explosie van kleuren. Bij dekbedovertrekken en gordijnen kun je je wel voorstellen dat bloemen weelderig kunnen bloeien en dat strepen, stippen en alles wat daar tussenin zit mogelijk zijn om een leuk dessin te creëren. Bij meubelstoffen is het meestal toch wat terughoudender, zou je denken. Exposanten op Heimtextil dachten daar anders over en het was een bonte kleurenkermis op de beurs in Frankfurt. Oorzaak? Digitaal printen kan op iedere stof en met een chromojet printer kun je zelfs hoogpolige karpetten beprinten.
Kleuren bijstellen
De inktjetprinters worden beter, sneller en goedkoper waardoor de prijzen zakken en het nog aantrekkelijker wordt om een stof te beprinten. Omdat de oorspronkelijke ontwerpen van designers op de computer worden ontworpen en weefmachines en printers digitaal worden aangestuurd, kunnen ontwerpen makkelijk worden aangepast en kleuren worden bijgesteld. Blauwe klaprozen en zwarte tulpen zijn geen enkel probleem, net als paarse koeien of een dito krokodil.
Psychedelische strepen
Leveranciers van meubelstoffen krijgen door de printtechniek veel meer mogelijkheden en experimenteren er lustig op los. Ook fabrikanten van kunstleer pikken een graantje mee en bijvoorbeeld druppels water op een stoel lijken er echt op te liggen. Of de stof blijkt van kunstleer. Een print van een of andere exotisch dier is zo gemaakt en strakke strepen kun je digitaal zo vervormen dat het lijkt alsof de psychedelische jaren zestig weer terug zijn. Geen vage vloeistofdia’s, maar van tevoren strak geplande dessins.
Unistoffen
Een week na de Heimtextil bleek op de meubelbeurs IMM dat meubelfabrikanten toch een tikkeltje anders aankijken tegen meubelstoffen. Hier ging het toch vooral om unistoffen want al die kleuren leiden maar af van het meubel, zo lijkt het er op. Maar, wetende dat de stoffenfabrikanten qua kleur en dessins iets voorlopen op hun collega’s uit de meubelindustrie, zou het in Keulen volgend jaar wel eens wat wilder kunnen worden.