Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Hoe verzeker ik mij van veiligheid in huis?

Nederlanders houden niet van gevaar en willen graag van alles onder controle houden. Daarom verzinnen bedrijven producten die een bepaalde zekerheid geven.

Nederlanders zijn vaak oververzekerd voor hun auto, zo liet Tros Radar ons laatst weten. Niks nieuws, want dat weten wij al lang. Net zo goed als een begrafenisverzekering vaak niet nodig is of een doorlopende reisverzekering. Nederlanders zijn het best verzekerde volk ter wereld, ook dat is al jaren bekend. Kortgeleden stuurde Silent Gliss, fabrikant van hoogwaardige binnenzonweringsystemen een bericht de wereld in over de Child Safety Device. De wát? De Child Safety Device. Dat is een kunststof vergrendelingsysteempje dat aangebracht wordt aan het kettingsysteem waarmee je een rolgordijn, jaloezie, vouwgordijn e.d. bedient.

Ingenieus apparaat
Als je dat kettingsysteem een beetje klunzig gebruikt, zou je pols erin ‘verstrikt’ kunnen raken. Nu zou dat - theoretisch gezien - ook kunnen gebeuren met een kinderhoofd. De kans is klein, maar het zou kunnen. Door nu zo’n Child Safety Device aan de ketting te koppelen, voorkom je dat het überhaupt mogelijk is dat een kinderhoofdje bekneld raakt. Die device, een stukje kunststof van een paar centimeter grootte, is namelijk een ingenieus apparaatje. Het geleidt de op- en neergaande ketting en ‘breekt’ in tweeën als er meer dan 6 kg aan wordt gehangen. En dat weegt een dom kind al snel. Gevolg is dat het hoofd, de arm of een ander lichaamsdeel niet verstrikt raakt in die ketting. De ‘breuk’ kan snel hersteld worden door de twee delen met een simpele handbeweging weer aan elkaar te klikken.

Grijpgrage handjes
Een ander leuk dingetje is de Safety Retainer van Silent Gliss. Dat is een soort kunststof klemmetje dat je op het kozijn vastmaakt waardoor de ketting daar strak tegenaan blijft zitten. Dus niet loshangt voor onoplettende kinderen en klunzige volwassenen. Onzinproducten? Nee hoor, maar noodzakelijk?
Zo zijn er ook transparante kunststof afdekplaatjes die je op de hoeken van een salontafel klemt en daarmee voorkomt dat een kind met het hoofd op de tafelpunt klapt. Kinderslotjes op kastdeuren voorkomen dat grijpgrage handjes op een verkeerde plek terechtkomen. Niet voor niets is er een minimumbreedte tussen de spijlen van een kinderbed. Handige voorzieningen die de kleintjes behoeden voor gevaar.

Ongedierte
Maar is het noodzakelijk om een hekje rond de gaspitten te plaatsen? Moeten de knuffels regelmatig in de was omdat het daarin wemelt van de huisstofmijten? Hoe zit het met de gestoffeerde bank, reinigt u die ook van de alomtegenwoordige mijten? Oké, de lakens en overtrek worden regelmatig gewassen, maar hoe zit het met het dekbed, de matras en de gordijnen in de slaapkamer? Hoe voorkomt u dat zich daarin geen ongedierte nestelt?

Vliegenpoepjes
Er zijn leveranciers die spuitbussen verkopen waarmee consumenten zich kunnen wapenen tegen vervuiling van hun bank of stoel. Pseudo-zekerheid want natuurlijk wordt die bank op den duur vuil. Er zijn ‘voedingscrèmes’ om leren banken te behandelen alsof de stier nog voedsel nodig heeft. UV filters voorkomen niet dat een houten vloer toch verkleurt en waarom moeten gordijnen wasbaar zijn? Want wie reinigt gordijnen? En moeten de plissés bespoten worden met een antivliegenspul zodat er geen vliegenpoepjes op komen? Moet je je als consument teweer stellen tegen alle mogelijke ‘gevaren’ in huis? Straks komt er een bedrijf dat een product levert dat voorkomt dat pissebedden in je bed zeiken.

Sluipmoordenaar
Intelligent bedacht zo’n Child Safety Device, maar ik denk dat een tik op de vingers van een kettingtrekkend kind ook effect heeft. Misschien werkt het nog wel beter. Dat kun je van die spuitbussen om meubels te beschermen niet zeggen. Laten wij wel wezen; zo’n bespoten bank moet bescherming bieden tegen vuil, maar mensen gaan er wel met een afgevende spijkerbroek op zitten. Of met de schoenen aan. Of ze liggen zwetend op de bank waardoor ingenomen medicijnen als sluipmoordenaars langzaam in de stof of het leer dringen. Hoe verzeker je je daartegen? Dus niet. Dat verzeker ik u.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten