Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Huizenmarkt lijkt aan te trekken

In augustus werden 20% meer huizen verkocht dan in augustus 2012. Maar over de eerste 8 maanden was het verschil -12,9% ten opzichte van vorig jaar. Toch is er misschien sprake van een kentering.

De cijfers zijn afkomstig van de site Woningmarktcijfers.nl, die gevoed wordt door Pasgoed, een adviesbureau op het gebied van ontwikkelingen in de woningmarkt. Het bureau constateert dat in augustus niet alleen bijna 20% meer woningen zijn verkocht dan in dezelfde periode een jaar geleden, maar tegelijkertijd is de gemiddelde koopsom met 1000 euro gestegen. Ook lag in juli 2013 het aantal transacties hoger dan in juli 2012.

Mooie cijfers
Dat zijn mooie cijfers, maar deze zeggen nog helemaal niets. Want over de eerste 8 maanden van dit jaar werden er 12,9% minder huizen verkocht dan in dezelfde periode in 2012 en ook de gemiddelde koopsom ligt nog steeds lager dan in 2012. Maar er lijkt sprake van een ‘inhaalslag’. Want na 6 maanden dit jaar was de achterstand in transacties nog 20%, na 8 maanden dus 12,9%. De gemiddelde koopsom is dit jaar ook nog lager dan vorig jaar, maar in augustus was er dus sprake van een kleine stijging ten opzichte van augustus vorig jaar.

Pieken en dalen
Dat dient echter gerelativeerd te worden want in juli en augustus vorig jaar kelderden de huizenprijzen ineens enorm. Terecht concludeert Woningcijfers.nl: ‘ De maandcijfers fluctueren zo fors dat vergelijking op maandbasis weinig zinvol is.’ Wel wordt verwacht dat de achterstand in woningtransacties ten opzichte van 2012 de komende maanden nog verder zal worden verkleind. Als motivering hiervoor wijst de site op het feit dat het aantal transacties nu in twee opeenvolgende maanden hoger ligt dan vorig jaar.  

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten