Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Huizenmarkt nog verder in mineur

De situatie op de Nederlandse woningmarkt is in het derde kwartaal verder verslechterd. Het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen daalde met 17 procent tot 18.664 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Samen met het eerste kwartaal van dit jaar was het derde kwartaal de slechtste  driemaandsperiode sinds het begin van de crisis 4 jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De huizenprijzen daalden in het afgelopen kwartaal met 7,5 procent tot gemiddeld 209.000 euro vergeleken met het derde kwartaal van 2011. 'De prijzen dalen daarmee harder dan in de eerste dip direct na het uitbreken van de crisis', aldus NVM-voorzitter Ger Hukker in een toelichting.

Geen verrassing
De negatieve cijfers komen voor Hukker niet als een verrassing. 'Kopers hebben afgewacht als gevolg van de onzekerheid rondom de toekomst van de woningmarkt en de verkiezingen in september. Dat zorgt voor stagnering.’ Voor het vierde kwartaal voorziet hij een tijdelijke opleving, omdat veel starters nog willen profiteren van de huidige hypotheekregels. Zoals het er nu naar uitziet zullen deze vanaf volgend jaar minder gunstig worden. Daardoor zal het nog lastiger worden om de aankoop van een huis gefinancierd te krijgen.

Opleving eind van het jaar
Het eindejaarssprintje levert volgens Hukker rond de 22.000 verkochte woningen op, zo'n 18 procent meer ten opzichte van het derde kwartaal. Dat zal wel gepaard gaan met een verdere daling van de huizenprijzen. De NVM-topman doet een dringend beroep op de overheid om met ‘stimulerende middelen voor de korte termijn’ termijn te komen en ‘duidelijkheid voor de lange termijn. ‘Ook wil hij dat de maatregelen die voortvloeien uit het Lenteakkoord straks door de nieuw gevormde regering worden teruggedraaid. De gevolgen voor de woningmarkt zullen anders volgens Hukker desastreus zijn. Hij vreest dat vooral de starters, de aanjagers van de woningmarkt, straks worden getroffen.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten