Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Huizenprijzen in eerste kwartaal iets gedaald

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,1% gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. Ook is het verschil tussen vraag- en verkoopprijs iets afgenomen, zo blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

 


Naast de lichte prijsdaling in vergelijking met een kwartaal eerder werden er in de eerste drie maanden van dit jaar ook minder woningen verkocht ten opzichte dezelfde periode in 2021, een daling van 18%. Uit bovenstaande staafdiagram blijkt dat sinds het vierde kwartaal van 2020 het aantal verkochte woningen structureel is gedaald. In 2017 werden er nog ruim 180.000 bestaande woningen verkocbt, inmiddels is dat met enige tienduizenden gedaald en een duidelijke illustratie van de krapte op de Nederlandse koopwoningmarkt.
 


Snelle verkopen
Dankzij die krapte en de nog steeds lage rente bieden huizenkopers tegen elkaar op en werd de afgelopen drie maanden 79% van alle woningen verkocht voor een prijs hoger dan de vraagprijs. De verkooptijd van verkochte woningen bedraagt nu 24 dagen. Dat is heel wat anders dan begin 2017 toen het gemiddeld meer dan 80 dagen duurde voordat een woning werd verkocht, zie de grafiek hierboven.
 


Vooral nieuwbouwwoningen duurder
De gemiddelde transactieprijs ligt nu, ondanks de recente prijsdaling, op 428.000 euro. Dat is een prijsstijging in een jaar tijd van 13,7%. De prijsstijgingen zijn het hoogst in het segment nieuwbouw. Bijna de helft van alle nieuw aangeboden nieuwbouwwoningen is duurder dan 5 ton. Boven de 5 ton concentreert het aanbod zich in de prijsklasse 500.000 tot 700.000 euro. Het prijssegment tot 2 ton ontbreekt inmiddels volledig in de nieuwbouwmarkt.

Verdere stijging verwacht
Met de stijging van de hypotheekrente, de toenemende inflatie, de stijgende energielasten en de oorlog in Oekraïne is er sprake van economische onzekerheid en de NVM vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken over de invloed van deze omstandigheden op de woningmarkt. De ABN Amro, de Rabobank en ING durven al wel en prognose te maken en vermoeden dat de huizenprijzen dit jaar met 12,5% zullen stijgen.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten