Ikea introduceert volgend jaar ‘open source’ meubilair. Het begint met een bankje dat door de consument met enige accessoires op verschillende manieren kan worden ‘aangekleed’. Hiermee speelt Ikea in op een trend waarbij consumenten meubels naar eigen inzicht herontwerpen.
Het eerste product dat Ikea op de markt wil brengen is een bank die bestaat uit een aluminium frame, houten latten en een zitkussen. Aan dit basismodel kunnen armleuningen, een hangtafeltje, een lamp en eventueel andere zaken worden gekoppeld. Sommige van deze ‘accessoires’ zullen te koop zijn bij Ikea, maar ook andere bedrijven kunnen deze extra’s gaan leveren, zo stelt de Zweedse retailer.
Platform als basis
De bank is het eerste product dat op de markt zal komen als onderdeel van het Delaktig platform. Zoals een iPhone een platform kan zijn voor verschillende apps, zo denkt Ikea dat het door hen te ontwikkelen platform een basis zal worden waarop andere fabrikanten kunnen voortbouwen. Ikea speelt hiermee in op een ontwikkeling waarbij consumenten hun (Ikea)-meubels zelf aanpassen.
Van strak naar antiek
Want wat is het geval? Wereldwijd zijn er consumenten die hun Ikea-meubels ombouwen, inmiddels hacken genoemd. Zo wordt het glas in de deurtjes van een strakke kast voorzien van klassiek behang om de kast een wat klassiek uiterlijk te geven. Een neutraal grenen kast wordt ontdaan van zijn rechte pootjes waarna er antiek ogende bolpootjes onder worden gezet, het geheel wordt voorzien van een ‘antieke’ verf, de handvaten worden vervangen en ineens is het moderne kastje ‘antiek’ geworden.
Ook mogelijk: de bekende Klippan bank wordt doorgezaagd om er een fauteuil van te maken. Zo worden talloze Ikea-producten omgebouwd en op de site IkeaHackers.net kunnen consumenten laten zien hoe zij dat doen.
Hacken van meubels
De site is ontstaan buiten Ikea om en geeft ideeën aan consumenten hoe zij hun Ikea-meubels kunnen modificeren, door de site hacks genoemd.
De ontwikkeling van het Delaktig platform is een eerste stap die Ikea zet waarbij het in feite deze vorm van ‘hacken’ stimuleert. Het is de bedoeling dat er in de toekomst meerdere platforms zullen worden ontwikkeld.