Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ikea speelt in op kleiner wonen

Ikea onderzoekt hoe het kan inspelen op de trend van wonen op een beperkt oppervlak. Een van de belangrijkste onderdelen daarin is het maken van verschuifbare wanden.

Tientallen jaren werd het gemiddelde oppervlak waarop mensen wonen steeds groter. De laatste jaren is er een trend, zeker in grote steden, dat het woonoppervlak daalt. Kampioen inrichten voor kleinbehuisden is Ikea waarbij het accent ligt op handige en compacte producten. Met een al twee jaar lopend proefproject in Malmö gaat Ikea een stapje verder. Daar is een klein appartement ingericht met verschuifbare muren. Door bijvoorbeeld de wand tussen ‘slaapkamer’ en ‘woonkamer’ te verschuiven wordt de ene ruimte groter en de ander kleiner. En andersom.

Uittesten
Om het concept te testen nodigt Ikea gezinnen uit om hun ‘woning van de toekomst’ gedurende een tweetal weken uit te testen. De tijdelijke bewoners reageren veelal enthousiast. Ze vinden de woning ruimer aanvoelen dan andere woningen met een grotere oppervlakte. Praktisch probleem bij het concept is hoe het gemak van de verplaatsbare wanden te combineren met veiligheidsvoorschriften. Ikea verwacht dan ook dat het nog minimaal drie jaar zal duren voordat de beweegbare muren op de markt zullen komen.

Wereldwijde tendens
Met het project in Het Zweedse Malmö speelt Ikea in op een wereldwijde trend waarbij meer mensen op minder oppervlak samenleven, denk aan de trek naar grote steden die mondiaal zichtbaar is. Het land is 11 maal zo groot als Nederland en telt nog geen tien miljoen inwoners, terwijl er in Nederland 17 miljoen gehuisvest moeten worden. In Zweden had een appartement met twee kamers in 2001 een gemiddelde oppervlakte van 62 m², tegenwoordig is dat nog maar 54 m².

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten