Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

In Arnhem groeien de meubels aan de bomen

De meeste meubels worden gemaakt van hout, een duurzaam materiaal dat vanzelf groeit. Maar dat het ruwe materiaal en het eindproduct zo dicht bij elkaar komen, zie je zelden.

Banken, kasten, bedden en tafels worden bijna altijd gemaakt van hout. Dat is al eeuwen zo en waarschijnlijk zal hout een grote rol blijven spelen in de productie van meubelen. Hout wordt gekarakteriseerd als 'duurzaam' want het gaat lang mee. Daarnaast is het een hernieuwbare grondstof want bomen groeien 'vanzelf' en hebben weinig verzorging nodig. Hout is een CO2-binder en dat is tegenwoordig ook een pluspunt.

Bovenstaande foto is niet in scene gezet, het bevat geen fake nieuws - het beeld heeft ├╝berhaupt geen nieuwswaarde - maar is genomen in de directe nabijheid van mijn woonplaats. Sterker nog, dit karkas van wat eens een stoel was, stond op deze manier afgelopen zomer tegen een boom, vrijwel in mijn achtertuin. Het was 7 augustus en vanwege de aanhoudende droogte lieten de bomen hun blad vallen, de reden om de natuur op dat moment te aanschouwen.

Geen idee waarom dit restant van wat ooit een zitmeubel is geweest daar stond. In de directe omgeving is een klein speeltuintje naast een wandelpad en de stoel zal niet gefungeerd hebben als zetel voor een opa of oma die even wilde zitten terwijl het kleinkind van de glijbaan gleed. De pubers die 's avonds een stickie roken doen dat zittend op de schommel en zullen echt geen moeite hebben gedaan om met een stoel te gaan slepen en deze na gebruik netjes tegen een boom te zetten. Na ook nog eens eerst de zaak te hebben moeten slopen.

De herkomst van deze rugleuning blijft een mysterie en de overige delen van de stoel waren afwezig. De grootste vraag blijft: wie heeft dat er zo neergezet zoals het op de foto staat en waarom.    

Het beeld symboliseert met een beetje fantasie het imago dat om hout is gaan zweven; hout is duurzaam, hout is ijzersterk, hout is echt, hout is natuurlijk, hout is 'authentiek' en hout is een super veelzijdig materiaal. Hout leeft, al is het dood.

En als je er helemaal niks mee kunt, kun je er nog altijd de fik in steken. Dan komt er CO2 vrij die andere bomen maar al te graag gebruiken om verder te kunnen leven.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten