Overal, en vooral in Duitsland, regent het nationale en internationale prijzen. Zeker als het om innovatie of design gaat, zitten bedrijven in de inrichtingsbranche hier gebeiteld; genoeg mogelijkheden om een prijs binnen te harken. Zo kreeg recentelijk een aantal bedrijven een German Innovation Award (zo'n prijs heeft altijd een Engelse titel, klinkt lekker internationaal) en een daarvan is bedden- en matrassenproducent Schlaraffia.
Het bedrijf kreeg de prijs voor de boxspring Silence en die naam is niet voor niets gekozen. Op het hoofdbord van het bed zitten een drietal panelen met geluiddempend schuim en volgens de fabrikant kunnen deze 25% van het geluid absorberen. Daar komt bij dat je de panelen deels een slag kunt kantelen zodat ze als dunne flappen in de lengterichting van het bed wijzen. In bed liggend heb dan een mini-coconnetje om je hoofd waardoor je je afzondert van degene die naast je ligt.
Handig als diegene hevig ligt te snurken, te rochelen, te hoesten of anderszins geluid ligt te produceren dat je liever niet hoort. Ook schijnen die flappen het licht en luchtstromen tegen te houden dus een beetje benauwdheid moet je op de koop toenemen.
Het idee is leuk en het bed ziet er best goed uit. Logisch want het bed is een ontwerp van de Belgische designer Axel Enthoven en die weet meestal esthetiek en functionaliteit goed te combineren.
In 2010 ontwierp hij voor fabrikant Recor Bedding een soortgelijk bed waarbij het hoofdbord aan beide kanten twee grote 'oren' had om lawaai van buiten niet te horen. Het hoofdbord was overkapt als een dakje boven het hoofd en aan de binnenkant daarvan waren twee iPads geïntegreerd, het wonderlijke apparaat dat begin 2010 net was geïntroduceerd. Liggend op de rug kon je er naar kijken.
Het model kreeg de titel Baby Boom Bed mee want babyboomers schijnen vanwege hun leeftijd aardig te snurken. Daarnaast zaten er sensoren aan de onderkant waardoor het licht aanfloepte als je 's nachts naar de plee moest en kon je de bedden met een druk op de knop uit elkaar schuiven als je je letterlijk wilde afkeren van je bedpartner. Zo prevaleerde praktisch nut boven romantiek.
Het Baby Boom Bed werd geen succes en dat is maar goed ook. Want kijken op een blauw scherm verhindert de aanmaak van het 'slaaphormoon' melatonine, zo blijkt uit onderzoek.
Enthoven, met zijn 71 jaar zelf een babyboomer, weet dat waarschijnlijk inmiddels ook, maar geeft zichzelf met het eerder genoemde prijswinnende bed een herkansing. Dus geen ingebouwde iPads meer, maar wel klappende flappen om geluid te temperen, c.q. de bedpartner van je af te sluiten.
Maar wat gebeurt er als iemand zo'n paneel heeft omgeklapt en toch wat wil zeggen tegen zijn/haar bedpartner? Dat moet met stemverheffing vanwege de akoestische eigenschappen van de panelen. En wat als je dan van de schrik – je dacht ongestoord te kunnen slapen – ineens omhoog komt en vergeten bent dat zo'n flap uitstaat? Dan stoot je je hoofd met een oerschreeuw. Maar als de geluidsreductie zo goed is dat je niks hoort, wat dan?
Dan is het geen prettig bed. Dan is het eigenlijk een nogal asociaal bed. Maar mét een innovatieprijs. Dat wel.
Aribert Guiking