Brancheorganisatie INretail wil dat winkeliers een huurverhoging van maximaal 5% moeten kunnen krijgen. De automatische koppeling aan de inflatie is volgens INretail een te zware last voor de retailer.
De automatische huurverhoging is gekoppeld aan de inflatie en nu deze zo hoog is opgelopen, moet die indexering van tafel, vindt INretail. Maximaal 5% huurverhoging is de inzet en 'de huurindexatie moet minstens twaalf maanden worden afgetopt op dat maximum', stelt de belangenvereniging in een persbericht. 'Dat past bij de marktsituatie van dit moment en de visie dat huurders en verhuurders beiden een groot belang hebben bij een gezonde winkelstructuur.'
Hoge kosten retailer
Volgens INretail zou je bij automatische huurverhogingen kunnen komen tot 15% stijging en dat ziet zij als 'onredelijk'. Daarbij wordt gewezen op gestegen energiekosten, hogere inkoopprijzen, hogere loonkosten per 1 januari en mogelijk openstaande belastingschulden die in coronatijd zijn opgeschort en sinds begin deze maand moeten worden terugbetaald.
Minder meubels verkocht
Om wat druk te zetten op de oproep om te komen tot een maximale huurverhoging van 5% heeft INretail voor huurders een modelbrief opgesteld die hen 'helpt om de dialoog op gang te brengen' met hun verhuurder. Ook is het voorstel voor een 'huurplafond' van maximaal 5% gestuurd naar vastgoedvertegenwoordigers.