INretail wil meer steun van de overheid voor haar leden. Dus is de brancheorganisatie stevig aan het lobbyen om dit voor elkaar te krijgen.
Vanwege de lockdown, die medio december begon en nu is verlengd tot in ieder geval 9 februari, laat brancheorganisatie INretail op allerlei manieren weten dat de overheid met meer geld over de brug moet komen om winkeliers te ondersteunen. Dat geldt vooral voor kledingzaken, een van de 'bloedgroepen' van INretail, omdat deze nog volhangen met niet-verkochte kerst- en wintercollecties die niet, nauwelijks of in ieder geval steeds moeilijker zijn te slijten. 'Het wordt een bloedbad', zo liet de brancheorganisatie vorige week weten.
Meer steun in aantocht
Omdat vrijwel alles nu digitaal startte INretail onder meer op LinkedIn een actie met een digitaal bord wat je op de winkeldeur kunt hangen met als tekst 'Voor altijd gesloten – zonder overheidssteun. ' Die gaat er komen; meer en breder, zo laat directeur Jan Meerman weten op een blog van deondernemer.nl. Hij vermoedt dat minister-president Mark Rutte daar een grote rol in heeft gespeeld. 'Hij realiseert zich meer dat ooit dat hij niet strenger kan zijn zonder zijn portemonnee te trekken. Den Haag is druk bezig om de weeffouten uit het systeem te halen en de politieke wil is er. Het gaat om 10 tot 15 aanpassingen in het systeem. Wat wel en wat niet lukt weet ik nu nog niet precies, maar het lijkt erop dat de veel zaken er doorheen komen', aldus Meerman.
Avondklok
Hij vermoedt dat er een avondklok komt. 'Maar dat is vooral een extra signaal: het is nog niet veilig. De avondklok is vooral bedoeld om jongeren van straat te houden en bewegingen van mensen te voorkomen. Ik vraag me eerlijk gezegd af of het gaat werken.' Volgens Meerman zou het zelfs averechts kunnen uitpakken. 'Een avondklok zou ook betekenen dat de supermarkten eerder dicht moeten. En minder uren in de supermarkt zorgt weer voor dat de drukte op eerdere uren toeneemt. We zijn voorlopig nog niet klaar.'