Vloertegelfabrikant Interface gaat onder de naam Climate Take Back op zoek naar een oplossing voor het klimaatprobleem. Onderdeel daarvan is om CO2 te gaan zien als een bouwsteen voor productie.
Interface gaat met Climate Take Back een ‘onmogelijke’ missie aan: het veranderen van productieprocessen waardoor het broeikasgas CO2 een product wordt, ook te verwerken in tapijttegels. Interface wil het idee dat ‘het klimaat’ geassocieerd wordt met iets negatiefs ombuigen naar iets positiefs. Met de nieuwe missie wil het bedrijf op zoek naar een oplossing voor klimaatverandering. Daartoe zijn er volgens Interface vier belangrijke veranderingen noodzakelijk: gebruik alleen wat je kunt herstellen, zie CO2 als een bron/grondstof, herstel de eigenschap van de natuur om te kunnen koelen en verander op een revolutionaire manier de industrie.
Ambitieuze doelstellingen
Deze abstracte en ambitieuze doelstellingen zijn een vervolg op de vorige missie van Interface die in 1996 werd geformuleerd: Mission Zero. Dit impliceerde dat er werd naar gestreefd om in 2020 geen enkele ‘negatieve impact’ op het milieu te hebben. Hergebruik van oud tapijt, gebruik van hernieuwbare energie en talloze andere ‘groene’ maatregelen waren het resultaat van deze missie. Volgens Interface zijn - nu 2020 nadert - veel doelstellingen van deze missie gehaald en is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Dat wordt dus Climate Take Back, een herformulering van de duurzaamheidsgedachte die het bedrijf op allerlei manieren wil uitstralen.
Fabrieken als ecosystemen
De concrete invulling van de nieuwe missie wil Interface gaan doen door te gaan samenwerken met allerlei experts. Een van de uitgangspunten daarbij is dat de houding ten aanzien van het broeikasgas CO2 moet veranderen van negatief naar positief. Volgens de Amerikaanse vloertegelfabrikant moet CO2 een bouwsteen worden voor allerlei producten. Ook wil Interface de natuur als voorbeeld nemen en wil het dat fabrieken zich gaan organiseren als ‘levende bossen’, ecosystemen die zichzelf vernieuwen en CO2 gebruiken als materiaal voor productie.