Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Interface ontwikkelt latexvervanger van autoruiten

Fabrikant Interface introduceert een tapijttegel waarvan de rug deels is gemaakt van gerecyclede autoruiten. De innovatieve grondstof vervangt het milieubelastende latex dat normaal gebruikt wordt voor de tapijtrug.

In autoruiten zit PVB (polyvinylbutyral), een laminaat dat er voor zorgt de ruiten niet versplinteren en de scherven in het rond vliegen. Het Deense bedrijf Shark Solutions is gespecialiseerd in het recyclen van PVB en Interface gebruikt dit als pre-coating - een laagje tussen garen en tuftdoek - voor de tapijttegels. Daarmee vervangt het latex dat normaliter gebruikt wordt in de tapijtindustrie. Latex is behoorlijk milieubelastend en volgens Interface zorgt PVB voor 80% CO2 reductie ten opzichte van latex. Met deze technische innovatie maakt Interface weer een stapje in het streven om zoveel mogelijk gebruik te maken van gerecyclede of biobased grondstoffen. Het gebruik van PVB wordt vooralsnog toegepast in de Scandinavian Collection, andere collecties volgen later.

Genoeg grondstof
Aan grondstof voor de nieuwe coating is geen gebrek. Wereldwijd rijden er meer dan een miljard auto's rond en ongeveer vijf tot zes procent van de autobezitters vervangt elk jaar de voorruit, zo berekende Shark Solutions. Hoewel een groot gedeelte van afgedankte auto’s wordt hergebruikt (in Nederland 95%) was het lastig om autoruiten te recyclen. Het kostte Shark Solutions tien jaar om via een chemisch en mechanisch proces het PVB uit autoglas te halen om het weer te kunnen inzetten als grondstof voor nieuwe producten.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten