Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Interieurtextielbeurs MoOD verhuist

MoOD, de vorige week gehouden beurs voor textiel, garens en wandbekleding, vindt volgend jaar plaats in centrum Brussel. Met de verhuizing wil de organisator Textirama nieuw elan brengen in de beurs die inhoudelijk ijzersterk is, maar lijdt onder terugloop van het aantal exposanten en bezoekers.

Interieurtextielbeurs MoOD wordt volgend jaar gehouden in Brussel en niet meer in de hallen van Brussels Expo. In 2016 vindt de beurs plaats in het voormalige Koninklijk Pakhuis, gelegen op het terrein van Tours & Taxis, een oud industrieel complex dat de laatste jaren is getransformeerd in een dynamische wijk, midden in Brussel. Met de verhuizing van de periferie naar het centrum zal MoOD een ‘speelser en verrassender beursconcept’ introduceren. Dit moet de ‘kracht en creativiteit’ van de beurs benadrukken.

Innovatie stoffen
MoOD (Meet only Original Designs) werd vorige week gehouden en profileert zich sterk met innovatie en technische ontwikkelingen op (met name) textielgebied. Onderdeel daarvan is het Innovation Platform met opmerkelijke innovaties zoals lichtgevend textiel, kangaroeleer, ‘stof’ van ultradun steen, beschermend textiel dat kwalijke gassen kan absorberen en neutraliseren en verrassende combinaties van verschillende technieken. Vaak ligt de innovatie nog een stap eerder, zoals onder meer garens uit melk, algen en krabben. Tijdens de beurs ontvingen zes bedrijven in evenveel categorieën een Blue Drop, de prijs voor het beste product in een specifieke categorie.

Beste innovatie: wandbekleding van Omexco gemaakt van gedroogde bladeren en karton.

Designontwerpen
Naast meubel- en interieurstoffen, wandbekleding en garens werd parallel aan MoOD de satellietbeurs Indigo gehouden waar 110 ontwerpers en designstudio’s de ontwerpen toonden die aan de basis staan van veel stoffen en behang. Eerder dit jaar werd de beurs overgenomen door MoOD-organisator Textirama en dit jaar gepositioneerd als Indigo Brussels Home Edition.

Moeizame markt
Het aantal exposanten liep terug van 160 in 2014 naar 125 dit jaar en ook het bezoek zakte verder in. MoOD lijdt al jaren onder een teruglopende conjunctuur en is tot op zekere hoogte een reflectie van de markt waarin de afgelopen jaren een behoorlijk aantal bedrijven de poorten heeft moeten sluiten. Ondanks het hoge niveau en de focus op innovatie heeft de organisatie de terugloop van exposanten en bezoekers niet kunnen stoppen. Tegelijkertijd lijkt er (deels) een kentering gaande. Zo lijkt bijvoorbeeld de Spaanse textielindustrie weer op te klimmen uit een diep dal en was zij vertegenwoordigd met 18 deelnemers. Uit België, waar de laatste tien jaar enorm is gesaneerd in de textielsector, kwamen 28 bedrijven.

De datum voor de volgende editie in 2016 is nog niet bekend, maar waarschijnlijk zal dat begin september zijn. De locatie is wel duidelijk: het voormalige Koninklijke Pakhuis in centrum Brussel.

Update 14 oktober: De beurs wordt gehouden op 6, 7 en 8 september.

Meer informatie: www.moodbrussels.com

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten