Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Is rubber 'groen' of 'gif'?

Rubber is een natuurproduct, afkomstig van de rubberboom. Het is een belangrijke grondstof voor autobanden en afgedankte exemplaren kunnen uitstekend worden hergebruikt. Of niet?
 


Bedrijven proberen op verschillende manieren te 'vergroenen'. Een daarvan is het gebruiken van gerecycled materiaal. Zo gebruikt het Canadese bedrijf Multi Home vermalen autobanden om er diverse soorten rubber matten van te maken die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Dat het een 'milieuvriendelijk' product is, blijkt uit bovenstaande foto die werd genomen tijdens Domotex, een eerder deze maand gehouden grote beurs voor allerlei soorten vloerbedekking in Hannover.
 


Autoband in kringloop
Naast matten produceert Multi Home ook bloempotten van gerecycled rubber, een groenere bestemming voor die oude autobanden is er niet, zie de foto hierboven. Voor winkeliers maakte het bedrijf een kartonnen display waarin een serie opgerolde matten kan worden geplaatst zodat de klant deze goed kan zien en direct kan meenemen. Op de doos staat een foto van een meisje met rubber laarzen aan en een tweetal logo's; een hand met daarin een blaadje als een soort bewijs dat het een 'natuurproduct' is en daaronder een logo van een paar pijlen die een kringloop moeten suggereren. Een van die drie pijlen is een autoband en die past dus in een bepaalde kringloop. (Zie onderstaande foto).
 


Synthetisch rubber
Autobanden worden gemaakt van rubber en de grondstof daarvan komt van de rubberboom, maar daarmee is de autoband nog geen natuurproduct. Om er geschikt rubber van te maken worden er allerlei andere stoffen aan toegevoegd en de meeste autobanden bevatten ook een portie synthetisch rubber en dat wordt gemaakt van aardolie, een niet herwinbare grondstof.

Korrels in kunstgrasveld
In Nederland zijn autobanden een afvalprobleem want ze mogen niet gedumpt worden. Gelukkig zijn er slimme oplossingen zoals het vermalen tot korrels en die worden massaal in kunstgrasvelden ingestrooid om er een goed bespeelbaar veld van te maken. Het blijkt nu dat die korrels uitspoelen naar de randen, worden meegenomen door schoenen en kleding van de spelers en zo in het milieu terechtkomen. Of dat schadelijk is, is nog steeds een punt van discussie, maar vorige maand legde de strafrechter een boete op van een paar duizend euro aan de gemeentelijke beheerder van voetbalvelden in Enschede omdat daar korrels in het milieu terecht waren gekomen. Later dit jaar volgen nog procedures bij voetbalclubs in andere plaatsen.
 


Hoe groen is kunstgras
Hoewel de producten van Multi Home niet uit korrels bestaan, maar uit de versmelting daarvan, doet bovenstaande vanuit Nederlands perspectief bekeken een beetje vreemd aan om de matten te promoten als eco friendly. Het bedrijf benadrukt dat nog eens door op een rijtje te zetten welke positieve (milieu-)eigenschappen rubber heeft ten opzichte van pvc, een product dat ook veel wordt gebruikt in diverse soorten vloerbedekking.
Rondom de stand van Multi Home stonden talloze producenten van tapijt en kunstgras en dat laatste had altijd een groene kleur. Maar hoe 'groen' dat gras was, wat de backing daarvan was en hoe het in de praktijk wordt gebruikt, daarover werd niets gemeld.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten