Vandaag overleed op 78-jarige leeftijd interieurontwerper Jan des Bouvrie. Hij introduceerde strakke vormen en licht in het interieur waarbij de kleur wit een een prominente plaats inneemt. Des Bouvrie wist zijn naam tot merk te maken en bereikte met zijn ontwerpen en vooral met zijn tv-optredens een breed publiek.
Jan des Bouvrie zorgde voor een verandering in de Nederlandse huiskamers. Jarenlang werden die gedomineerd door donkere, zware eikenhouten meubels met schrootjeswanden en daarvoor in de plaats introduceerde hij strakke meubelen en lichte interieurs met relatief weinig kleur en veel wit. Zijn eerste ontwerp, de Kubusbank uit 1969, was een model voor meubelfabriek Gelderland en werd een groot succes. De bank, model 430, is nog steeds in productie en wereldwijd werden er tot nu toe meer dan 50.000 van verkocht. Voor Gelderland ontwierp Nederlands bekendste ontwerper ook in de jaren daarna meerdere modellen.
Complete inrichtingen
Naast meubelen ontwierp Des Bouvrie asbakken en aanstekers (hij rookte graag een sigaartje), bestek, verlichting, behang, een sloep, een woonboot, fonduestellen en vele andere producten. Hij werd vooral bekend door zijn complete inrichtingen voor de nouveau riche in binnen- en buitenland, niet in de laatste plaats omdat hij een graag geziene gast was op hun feestjes. Ook zijn optredens in tv-programma's zorgden voor veel publiciteit en Des Bouvrie was de eerste ontwerper die van zijn naam een merk wist te maken, iets wat diverse designers na hem waardeerden; design en commercie kunnen goed samengaan.
Het Arsenaal
Jan des Bouvrie werd in 1942 in Bussum geboren en was enigst kind van ouders met een meubelzaak. Hij studeerde interieurarchitectuur aan de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool (later de Rietveld Academie) en opende in 1969 zijn eigen studio, eveneens in Bussum. Die bouwde hij langzaam uit en in 1993 betrok hij in Naarden Het Arsenaal, een monumentale legerbarak die werd verbouwd tot enorme showroom met aanpalende studio. Dat deed hij samen met zijn tweede vrouw Monique en hiermee kreeg het glamourechtpaar een prachtige plek om het imperium verder uit te bouwen. Hetzelfde probeerde hij een paar jaar later met Het Arsenaal in het Brabantse Grave (ook een oud militair complex) maar dat project mislukte en het pand stond jarenlang leeg. In 2019 werd het gekocht door meubelmerk Keijser & Co dat er in 2021 een Experience Center opent voor retailers, dealers en architecten.
Grote invloed
Hoewel Jan de Bouvrie geen innovatief ontwerper was - hij zag zichzelf meer als ambachtsman – is zijn invloed enorm. Hij zorgde voor een stijlrevolutie waarmee hij de Nederlandse woonkamer moderniseerde en door zijn veelvuldig optreden in de media en zijn toegankelijke persoonlijkheid sprak hij velen aan. Hij wist zijn talenten commercieel goed uit te buiten en mocht graag laten zien hoe succesvol hij was, maar naast de inrichting van grote villa's tekende hij ook ontwerpen voor 'een gewoon flatje'. Volproppen met van alles was volgens hem uit den boze: 'Hoe minder je laat zien, hoe fijner je woont, lekker in een sober interieur met allure.’