Hatsjoe! De kans is vrij groot dat u een dezer dagen dit hoort want het is hoogseizoen voor de pollen. Gestimuleerd door het warme weer gaan de pollen helemaal los, hup de wijde wereld in. Voor mensen die last hebben van hooikoorts zijn deze mooie dagen helemaal niet mooi want zij krijgen last van tranende ogen, een jeukneus, soms kriebelhoest en moeten regelmatig niezen. Het stuifmeel van grassen, bomen en planten is voor hen een kwelling en voor sommigen betekent het vooral binnenblijven.
Explosie van pollen
Daar worden ze belaagd door de huisstofmijt en die kan soorgelijke effecten geven als het buiten dwarrelende stuifmeel. Maar gelukkig, er zijn houten meubelen en die lossen mogelijke nies-, jeuk- en andere problemen op. Dat weten we via berichten uit Duitsland en daar is alles getüvt en geprüft en dan zal het wel kloppen, VW uitgezonderd. Bij onze oosterburen bestaat een samenwerkingsverband van een zevental fabrikanten die meubels van massief hout produceren en zich hebben verenigd in Initiative Pro Massivholz, een lobbyclubje dat (massief) hout promoot. Dat clubje heeft opgevangen dat ´volgens experts´ er vanwege de zachte winter een explosie aan pollen gaat losbarsten en - hoe toevallig - daar hebben zij een remedie voor. En - niet toevallig - vinden zij dit een goed moment om te vertellen hoe geweldig houten meubels zijn.
Antibacterieel laminaat
Meubels van hout zijn geen ´stofmagneten´ volgens de houtboeren, maar juist antistatisch. Het gevolg? Hout trekt geen stof aan en ´dus´ vinden mensen die allergisch zijn voor pollen of huisstofmijt houten meubels erg fijn. Sterker nog, massief houten meubelen geven dit soort mensen ´gelegenheid tot in- en doorademen´, zegt een woordvoerder van de club. Je zou bijna denken dat je doodgaat als je gestoffeerde meubelen in huis hebt. Het is leuk bedacht en op het juiste moment gebracht, maar totale flauwekul.
Huisstofmijten of andere enge beestjes worden wel vaker gebruikt om flutmarketing te bedrijven. Een paar geleden bedachten fabrikanten ´antibacterieel´ laminaat. Er zou een stofje inzitten dat bacteriën doodt. Dat laminaat verkocht voor geen meter; niemand die dat geloofde.
Stofhappend tapijt
Een paar jaar geleden werd tapijt geïntroduceerd dat iets soortgelijks zou doen. Ik hoor er nooit meer wat over. Tapijt zou juist leiden tot allerlei allergische reacties en al decennia lang vertelt het Longfonds (het vroegere Astmafonds) dat je beter laminaat, parket of een andere harde vloerbedekking kunt nemen. Sinds een paar jaar heeft het Longfonds een totaal tegengestelde mening. Tapijt houdt stof vast en zorgt er voor dat het niet gaat dwarrelen zoals bij een harde vloer en daarom heeft het Longfonds in haar kantoor overal tapijt liggen. Dat verhaal blijft echter (letterlijk en figuurlijk) binnenskamers en op de site verkondigt het Longfonds nog steeds de inmiddels achterhaalde theorie.
Tapijtfabrikant Desso leverde het tapijt voor dat kantoor en maakt goede sier met Airmaster, tapijt dat extra veel stof zou kunnen absorberen. Dat wordt gepromoot als ´luchtzuiverend tapijt´ en dat is net weer een stapje te ver. De lucht wordt er niet schoner van, er dwarrelt alleen wat minder fijnstof door de lucht.
Verkooppraatjes
Ook al jaren zijn er speciale kussenslopen, mijtdichte matrashoezen en lakens op de markt die de huisstofmijt zouden tegenhouden. Dat zou best kunnen, maar wat gebeurt er met de gordijnen, de vloerbedekking, de kleding en de kieren in de slaapkamer?
Allemaal verkooppraatjes waarbij die van onze houtvrienden uit Duitsland het toppunt van geloel vormen. Oké, allergisch zijn voor stuifmeel of huisstof is niet leuk en hooikoorts kan veel last veroorzaken, maar om nu te stellen dat meubelen van (massief) hout de pollen en de poep van de huisstofmijt tegengaan, voor dat soort kletspraat ben ik allergisch. Daar krijg ík nu echt jeuk van.
Aribert Guiking