Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Jongeren blijven langer thuiswonen

Steeds meer twintigers blijven langer bij hun ouders wonen. In 2010 woonde nog 14% van de jongeren tussen de 25 en 30 jaar thuis, inmiddels is dat opgelopen tot 18%. Het verschijnsel doet zich voor in de hele Europese Unie.

Percentage jongeren in EU tussen 25-30 jaar dat nog thuis woont.

Hoewel 18% van de laat-twintigers in Nederland nog bij de ouders woont is het gemiddelde in de Europese Unie 42%. In de Scandinavische EU-landen zijn deze percentages het laagst, in Zuid- en Oost-Europa het hoogst. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat, een Europese variant van het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS. In de hele EU is de verschuiving zichtbaar dat jongeren langer thuis blijven wonen. De grootste verschuiving deed zich voor in België (van 21% in 2010 naar 35% in 2017 en in Ierland waar het steeg van 36% naar 47%. Koploper is Kroatië waar ongeveer driekwart van de jongeren tussen 25 en 30 nog bij de ouders woont.

Redenen om bij ouders te wonen
Er zijn volgens Tanja Traag van het CBS diverse verklaringen waarom jongeren in Nederland vaker thuis blijven wonen. In het collegejaar 2015/2016 werd de basisbeurs afgeschaft waardoor studenten geld moesten gaan lenen. Ook zijn eisen voor studies strenger geworden waardoor er minder tijd overblijft voor een bijbaan. Voor werkende jongeren geldt dat zij vaker beginnen met een flexibel contract waarmee het moeilijk is om een huis te kopen. Door de krapte op de woningmarkt stijgen daarnaast ook de huurprijzen. Een derde reden is volgens Traag dat jongeren vaker terugkeren naar hun ouders als bijvoorbeeld de relatie stukloopt en het ouderlijk huis een veilige haven is om weer binnen te lopen.

Mannen blijven plakken
Jonge vrouwen gaan eerder het huis uit dan jonge mannen. Anders gezegd: jonge mannen blijven langer bij hun ouders plakken. Gemiddeld woont in de EU 34% van de vrouwen nog bij de ouders, bij de mannen is dat ruim 50%. Dat is het sterkst in Kroatië waar 86% van de mannen nog bij de ouders woont.  Ook in Griekenland, Slowakije, Malta en Italië liggen deze percentages hoog. Hoewel Nederlandse jonge mannen langer in het ouderlijk huis blijven wonen dan de vrouwen ligt bij hen het gemiddelde van 24% fors onder het EU-gemiddelde van 50%.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten