Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Kerstboom gratis bij Ikea

Ikea heeft een actie waarbij kerstbomen voor 1 euro zijn af te halen. Dat klopt niet, want zij kosten 20 euro. Maar wie echt slim is, betaalt helemaal niets.

Dit jaar is er gedoe over de kerstbomenacties die grote retailers als Albert Heijn, Praxis, Gamma en Aldi houden. Zij stunten met de prijs en drukken zo de traditionele verkopers uit de markt, zo stellen sommige van die straatverkopers. Ikea verkoopt zelfs bomen voor 1 euro. Het warenhuis zegt dat van iedere verkochte boom 1 euro naar Natuurmonumenten gaat. Dus Ikea geeft die bomen eigenlijk gratis weg? Nee, zo zit het niet in elkaar.

Boom kost 20 euro
Wie een boom bij Ikea koopt, betaalt daarvoor 20 euro. Daarvoor krijg je een ‘actiepas’ van 19 euro. Die actiepas is geldig van 6 t/m 26 januari 2014. In die tijd kun je bij Ikea iets kopen en kun je bij inlevering van de pas 19 euro korting krijgen. Mocht je dat doen, dan zou je kunnen zeggen dat je doordat je die kerstboom hebt gekocht, 19 euro ‘terug hebt gekregen’ en met een creatieve denkkronkel kom je dan uit op een kerstboom van 1 euro. Maar, dan moet je dus wel in januari naar Ikea om daar iets te gaan kopen.

Uitverkocht
Nu is volgens de site van Ikea de actie gisteren afgelopen, maar dat wil niet zeggen dat alle kerstbomen zijn uitverkocht. Vorig jaar moest ik voor mijn buren, gepensioneerd en ieder jaar voor langere tijd in Portugal, een kerstboom kopen want zij zouden de dag voor Kerst thuiskomen. Het was drie dagen voor Kerst en het werd lastig om nog aan een boom te komen. Na meerdere malen bot te hebben gevangen hoorde ik bij de Praxis van een klant dat Ikea bomen verkocht. ‘Voor 1 euro meneer!’

Bejaarden
Ik ging er de volgende dag meteen heen. Het was te vroeg want Ikea ging pas om 10 uur open. Het restaurant was wel geopend en zat bomvol bejaarden. In de ruimte tussen restaurant en winkel drentelden wat moeders met kleine kinderen en nog wat loslopend volk, want er was voor hen geen plaats in restaurant noch winkel, zo kort voor de Kerst. Het bleek dat de kerstbomen in een aanpalend gebouw werden verkocht, dus hoefde ik gelukkig niet tussen het ongeduldige publiek te wachten.

Actie is voorbij
Vreemd genoeg was er geen menselijke teken van leven te zien op de kerstbomenparkeerplaats. Wel een paar honderd groene sparren. Ik trok een deur open, trof iemand en die vertelde dat de kerstomen niet meer verkocht werden. ‘Meneer, de actie is afgelopen zondag gestopt.’ Wat gebeurt er dan mee? ‘Die worden opgehaald meneer en dan worden ze vernietigd.’ Dus stond ik even later beteuterd in de regen. Geen boom, wel buren.
De auto stond met de achterkant naar het hek, klaar om er een in te schuiven. Maar het hek was dicht, helaas. Maar het hek had veel ruimte tussen de spijlen, gelukkig.

Van Gansewinkel
Net toen ik van plan was om mijn armen door het hek te steken om een boom naar boven te tillen, kwam er een vrachtwagen aan; Van Gansewinkel, de milieuboer. Tegelijkertijd ging een deur van het pand waar ik net was geweest spontaan open. Dezelfde vrouw die mij net had verteld dat de kerstbomen niet meer werden verkocht, kwam het hek opendoen voor de vrachtwagen. Ja, dan wordt het wel heel makkelijk.

Kerstboom voor niks
Ik zocht de mooiste boom uit, schoof die in de auto, wenste de heren van Van Gansewinkel succes en reed voldaan naar huis. Met een fraaie kerstboom voor mijn buren. En die kostte zelfs niet 1 euro. Dus wie nog niets in huis heeft en niet te ver van een Ikea-vestiging woont, heeft nu nog de kans. Dat scheelt ook nog eens een ritje in januari om die ‘gratis’ 19 euro op te halen.

Aribert Guiking

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten