Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Kleiner wonen leidt tot compacter meubilair

Een kleiner woonoppervlak leidt tot andere meubelen voor de inrichting, zo bleek tijdens de in januari gehouden meubelbeurs IMM. Waarschijnlijk is dit pas een voorproefje van wat nog komen gaat.

Volgens diverse toekomstkijkers gaan ‘we’ kleiner wonen waarbij de trek naar de stad een belangrijke oorzaak zou zijn. De daaruit voortvloeiende schaarse woonruimte noopt tot aanpassing van de inrichting en leidt tot ander meubilair, zo is de gedachte. Dus komen er kleinere en compacte meubelen waarmee  de kleinbehuisden zich toch volledig kunnen inrichten. Tijdens de in januari gehouden beurs IMM waren daar meerdere voorbeelden van zichtbaar. De Duitse fabrikant Werther zette op de vloer van de stand op verschillende plekken een getal met daarbij m2 (zie foto boven) en de tekst Weil klein immer grösser wird.

Bijzettafeltjes
Bovenstaande bewering klopt niet helemaal, zo blijkt bij navraag. Het ‘kleine meubilair’ wat we nu op de markt zien, is meer een gevolg van veranderingen die al een tijdje gaande zijn en slechts in beperkte mate een prelude op de toekomst. De 3-2-1 zitcombinatie is al lang verdwenen, net als de bank met bijpassende fauteuils. Ook de salontafel verdwijnt en maakt meer en meer plaats voor (liefst een paar) bijzettafeltjes. Wat nu massaal doorbreekt zijn poefs in soorten en maten.

Poef als volwaardig interieurproduct
Een poef was vroeger een soort tweederangs zitgevalletje, maar is nu een volwaardig element in de inrichting aan het worden. In alle prijsklassen en stijlen zijn ze aanwezig, in meerdere vormen, soorten, groottes en uitvoeringen. Soms fungeert de poef als bijzettafeltje, al dan niet met een los (vaak houten)  blad wat er bovenop kan worden geplaatst. Sommige zijn zo groot dat je bijna kunt spreken van een tweepersoons poef.

Plaats voor de laptop
Was voorheen de pc nog gestationeerd op een werkkamer, laptops en tablets behoren tot noodzakelijke gebruiksvoorwerpen die immer onder handbereik moeten zijn, dus zijn deze ook in de woonkamer aanwezig. Onderstaand bankje was onderdeel van het op de toekomst gerichte smart home dat op de IMM in Keulen stond, een bankje met een vast tafeltje voor de onvermijdelijke laptop, tablet of smartphone.


Hoezo een boekenkast?
Boekenkasten bestaan nog wel, maar hoe lang nog om boeken te huisvesten? Jongeren kopen nauwelijks boeken en waarom zullen er over tien jaar speciaal daarvoor nog kasten worden gemaakt? Dat er geen nauwelijks meer cd’s en video’s zijn betekent ook dat daarvoor geen opbergruimtes meer hoeven te worden gecreëerd. Tv/audiomeubels zijn vrijwel van de beursvloer verdwenen want wie koopt deze nog?

Boekenplank
Fetim toonde op de beurs hun collectie ‘shelving’, een duur woord voor wat plankjes (of een combinatie daarvan) aan de muur (zie foto hierboven). Meer is ook niet nodig want boeken, platen, cd’s en videobanden hoeven niet meer te worden opgeborgen, net als de fotoalbums.  Alles is digitaal opgeslagen, niet op een aparte harde schijf, maar in de cloud. Scheelt allemaal weer ruimte.

Kleine bureautjes
Kleine bureautjes zijn nu nog vooral te zien bij designmerken en de voorhoede, maar dat zal waarschijnlijk mainstream worden. Want altijd met die laptop op schoot werkt niet prettig. Eettafels zijn vaak groot, maar dat is vooral show voor de beurs. Dus komen er uitschuif- en opklaptafels die vanuit een compacte basis in een paar vloeiende handbewegingen worden omgetoverd tot plek voor velen.

Omslag in denken
De echte omslag naar meubilair voor stadsbewoners (vaak eenpersoonshuishoudens) die het moeten stellen met beperkte woonruimte zal nog komen. Opvallende voortrekker hierin is Ikea die, veel meer dan de meeste solitair opererende meubelfabrikanten, op basis van wereldwijd onderzoek naar leefstijlen en woonwensen zich sterk richt op de manier hoe mensen in de toekomst zullen wonen.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten