Gestoffeerde meubelen zijn tegenwoordig uni gekleurd en bij voorkeur wit. En dan liefst in een bouclé of chenille. De eensgezindheid hierover is overweldigend, zo blijkt op de Brusselse meubelbeurs.
Ronde bank van Primavera.
Wie over de meubelbeurs in Brussel loopt (tot morgen is dat mogelijk) kan zelfs als kleurenblinde niet misgrijpen als het gaat om het ontdekken wat blijkbaar een populaire kleur is voor gestoffeerde meubelen. Vrijwel alle exposanten denken hetzelfde, of tonen dat althans: wit. Banken, stoelen, relaxfauteuils, hockers- alles moet blijkbaar in wit.
Fauteuil Luno van Mecam.
De meeste exposanten kiezen voor keihard wit, maar er kan gevarieerd worden met gebroken wit, off white en iets daar tussenin.
Geen rechte lijn te bekennen in deze bank van KLER.
Let op: de kleuren op deze foto's komen niet volledig overeen met de oorspronkelijke kleur vanwege het valse licht op de beursvloer. Maar, geloof het of niet, alle meubelen zijn wit of spierwit.
Tweezitter van &DEZ.
Ook in de stofkeuze blijkt een grote eensgezindheid. Dat is een chenille of een bouclé. Voelt prettig aan, heeft een zichtbare en voelbare structuur, stoffeert lekker bij iedere vorm en is dus prima bruikbaar. Een enkele keer gaat het om wit leer of een gladde witte stof, maar de typische 'bobbeltjes'structuur is veruit favoriet.
Met zijn zessen op de bank bij Hofstede Raanhuis en er is nog plaats voor minstens drie.
Als wij naar de vorm kijken dan is de hoekbank met afstand het populairst en daarmee kan je van alles. Gewoon haaks de bocht om, dat tweemaal, een beetje schuine bocht, een combinatie van recht en schuin, nog een extra tussenstuk erbij, misschien nog eentje en ergens aan het uiteinde een lounge element want gewoon zitten is er niet meer bij; hangzitten is zowel de norm als ongeveer het hoogst haalbare.
Max Divani. Een stoel, een losstaand zitelement, een aangeklede zitzak? In ieder geval wit.
De bekende tweezitter is nog aanwezig op de beursvloer, maar is eigenlijk ontzettend passé. Het moeten vooral grote zitcombinaties zijn en - zowel min of meer verplicht als noodzakelijk: alles modulair. Als houten blokjes die je tegen elkaar aanschuift staan de banken op de beursvloer en je zou er bijna ter plekke een nieuwe combinatie willen maken.
Bank van Ligna (Mecam). Een uitzondering, want niet van stof maar in wit leer.
Sommige bezoekers raadplegen daartoe de op de stand liggende folders waarin talloze zitcombinaties zijn uitgetekend. Want winkeliers beseffen dat de getoonde XXXL-combinaties op de beursvloer fraai ogen, maar dat ze in de winkel eigenlijk iets handzamers moeten plaatsen.
Deze bank van Muusze (by Gerlin) heeft een bijzondere stofstructuur.
Op de beurs lijkt het soms een wedstrijdje 'Wie heeft de grootste'. Bij nadere beschouwing blijkt een zevenzitter toch meer geschikt voor vier, hooguit vijf personen want vanwege de bochten zit je snel met de benen in elkaars vaarwater.
Banken en stoelen van Atreve, alles gestoffeerd in..........uiteraard wit.
Wie dat wil voorkomen, kan ook kiezen voor een losse stoel. Zelfs relaxfauteuils ontkomen niet aan de witte golf. Maar hoe lang blijft die voetensteun van onderstaande relaxfauteuil lekker fris wit?
Hagelwitte relaxfauteuil van Hjort Knudsen. Hoe lang blijft de voetensteun schoon?
De vraag is nu: gaan al die witte banken en stoelen ook in die kleur verkocht worden? Dat is toch superonpraktisch? Je zal maar een paar pubers in huis hebben die met chips en cola een beetje aan het hang-liggen zijn. Liefst met vrienden en vriendinnen erbij.
Hang/zit/lig/lounge element van Sit Design. Vanwege het licht lijkt het wat beige.
Verrassend genoeg blijkt uit navraag dat het witgoed inderdaad als zodanig aan winkeliers wordt verkocht. Het woord impregneren valt meerdere malen dus de spuitbusbrigade gaat gouden tijden tegemoet.
Combinatie van rechte en ronde vormen bij Notte.
De vraag rijst nu wel: hoe zien die hagelwitte meubelen er over twee jaar uit. En hoe gaan retailers de klachten afhandelen als blijkt dat impregneren – of andere vuilafstotende behandelingen – juist problemen gaan geven als dat conflicteert met fabrieksgarantie die uitgaat van de stof 'zoals geleverd'?
In de categorie groot-groter-grootst scoort Passe Partout heel hoog.