Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Klimaatverbetering begint met vloerbedekking

Recentelijk zag ik op Facebook (kan ook Twitter geweest zijn of LinkedIn of een ander zogenaamd sociaal medium) een bericht over een leverancier van schoonloopmatten die zijn waar aanprees met de tekst Bespaar op vloeronderhoudskosten & verbeter uw binnenklimaat. Dat laatste werd niet uitgelegd, maar op de website is meer hierover te vinden. Het komt erop neer dat zo'n schoonloopmat rotzooi van je schoenen schraapt die daardoor niet mee naar binnen wordt genomen, daardoor niet verdroogt tot stof met allerhande ongewenste bestanddelen en daardoor geen kans heeft om je gezondheid aan te tasten.

Er wordt hierbij verwezen naar het Sick Building Syndrome, een verschijnsel dat meestal in verband wordt gebracht met een slechte luchtkwaliteit door een gebrekkige klimaatbeheersring. Het kwam op in de jaren tachtig, had meestal betrekking op kantoorgebouwen en is een beetje naar de achtergrond verdwenen ten gunste van andere kantoorziektes. Maar je kunt het natuurlijk nog altijd gebruiken om dat te relateren aan een schoonloopmat.

Sommige fabrikanten van tapijt doen iets soortgelijks, maar geven het een andere insteek. Zij stellen dat tapijt stof 'vasthoudt' waardoor het niet kan gaan dwarrelen door de ruimte. Dat wordt dan zonder blikken of blozen aangeprezen als dat het product 'luchtzuiverend' zou zijn. Dus als je schone lucht in kantoor of huis wilt hebben: leg er tapijt neer.

Fabrikanten van houten vloeren geven er hun eigen draai aan; zij stellen dat een houten vloer het vochtgehalte binnenskamers 'reguleert'. Vroeger leerden wij dat hout krimpt als het droog is en uitzet wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Daarom moest je in de winter een bakje water aan de verwarming hangen of op een andere manier voorkomen dat het te droog werd. Nu hoeft dat niet meer, het hout neemt vocht op en geeft af. De vloer doet het werk.

Een enkele fabrikant van massieve houten meubelen stelt dat hout 'antibacterieel' is en ik heb al kletspraat voorbij zien komen van beddenfabrikanten die zeggen dat hun houten lattenbodem er voor zorgt dat er etherische oliën vrijkomen wat erg goed is voor de gezondheid.

Zo verschuift langzaam het idee van producten die iets tegengaan (tegen dwarrelend stof, tegen vieze bacteriën) naar producten die hetzelfde doen, maar een positieve lading meekrijgen (bevordert de luchtkwaliteit, zorgt voor frisse lucht). Het gaat niet meer over verf of lak met minder oplosmiddel, ook niet over verf zonder oplosmiddelen, maar om verf die luchtzuiverend werkt.

Dus schoonloopmatten, tapijt en houten meubelen zijn niet alleen anti iets-ergs, neutraliseren niet alleen kwalijke dingetjes, maar zijn inherent positief. Het absorberen van ongewenste indringers, in welke vorm dan ook, verwordt tot het etaleren van de geweldige effecten van het product. Jazeker, ze bevorderen je gezondheid!
Het binnenklimaat in kantoor of huis, je concentratievermogen, je geestelijke gezondheid en het 'binnenklimaat' in je eigen lijf wordt geoptimaliseerd door het gebruik van specifieke interieurproducten.

Dat gaat de komende jaren nog wat worden voor fabrikanten. Want de overheid wil dat bedrijven anders gaan produceren om het klimaat te redden en Nederland moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Maar 'neutraal' is wat anders dan 'positief', neutraal ligt een beetje in tussen plus en min, het is vlees noch vis. Terwijl je als producent juist zo graag het puur positieve wil benadrukken.

Er ligt dus een uitdaging voor fabrikanten van vloerbedekking, meubels en bedden want voor hen wordt geen rode loper uitgelegd. Zij komen tot nu toe niet verder dan een grijze schoonloopmat. Goed voor het binnenklimaat. 

Nu het klimaat buiten nog.

Aribert Guiking

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten