Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Krassen, krassen, krassen

De pünktlichkeit en gründlichtkeit van Duitsers neemt soms onvoorstelbare vormen aan. Kortgeleden ontvouwde de EPLF (Association of European Producers of Laminate Flooring) de resultaten van bepaalde testen. De EPLF is een overleg- en lobbyclub van de grootste laminaatproducenten in Europa en zij laten graag weten serieus met hun vak bezig te zijn. Zo lieten ze uitgebreid onderzoek doen naar de slijtweerstand en het effect van poetsgedrag bij laminaatvloeren met een matte en zichtbaar gestructureerde oppervlakte. Want bestaande testen gaan ervan uit dat laminaat een glad oppervlak heeft en dat is al lang niet meer zo. Dus moest er op een andere manier worden getest. Wat gebeurt er als dat laminaat wordt belopen en wordt schoongemaakt, blijft het dan wel zo mooi?

Testen, testen, testen
Daartoe werden tweeëneenhalf jaar lang uitgebreide (laboratorium)testen gedaan. In een persbericht laat de EPLF weten wie die testen gedaan heeft, waar dat gebeurde, hoe de testen werden uitgevoerd, hoe groot de oppervlakte was die werd getest, onder welke condities de proeven werden gedaan, in welke periode dat gebeurde, binnen welke normen afwijkingen mochten voorkomen enzovoort. Het is niet om door te komen.
Veel leuker is om te lezen hoe en waar praktijkproeven werden gedaan: een discotheek, een bedrijfskantine, een smalle gang in een kantoorgebouw, een pad in een laminaatfabriek en nog wat andere plekken. Dát wil je lezen!

Gebruikssporen
De uitkomsten? Het laminaat houdt zich prima, dat geeft zelfs microscopisch onderzoek aan. Dat gold ook voor de kantine waar 400.000 mensen werden geregistreerd. Het meest interessante, volgens de serieuze onderzoekers, waren de uitkomsten van de discotheek. Want daar werd gesprongen, gedraaid en werden andere belastingen op het oppervlak uitgevoerd dan op de overige real life testplekken. Een voorbehoud maken de testers wel: ze konden niet precies aangeven hoeveel mensen de vloer hadden betreden. En, minpuntje, bij de discovloer kon je wel enige gebruikssporen bespeuren. Bij de andere praktijktesten hield de vloer zich prima.

Doorleefd hout
Bij echt hout, zeker wanneer het een vloer betreft, wordt altijd gezegd dat het zo echt is vanwege de noesten, deukjes, grillige groeipatronen en andere onregelmatigheden. En dat zo’n vloer door het gebruik er steeds mooier, doorleefder en authentieker uit gaat zien. Vrijwel iedere laminaatvloer is gebaseerd op echt hout en datzelfde geldt voor vloeren van pvc die ook bedrieglijk veel op echt hout lijken. Bij beide vloeren wordt altijd aangegeven dat deze voorzien zijn van een keiharde toplaag wat de zaak beschermd.

Nephout
Nu blijkt dus dat die nephouten laminaatvloeren met een zicht- en voelbare structuur fantastisch goed blijven. Wat bij het oerproduct dus een waardevolle intrinsieke eigenschap is, verouderen, wordt bij kopietjes als laminaat en pvc dus gezien als onwenselijk. Met andere woorden: hoe ouder de vloer, hoe eerder je kunt zien dat deze nep is.
Dat ‘houtechte’ laminaat krijgt dus niet het uiteindelijke effecf dat echt hout zo levendig maakt. Het  blijkt derhalve in gebruik een nogal doods product. Tenzij je het in een discotheek neerlegt, daar ga je gebruikssporen zien. Probleem: juist daar kun je dat niet goed zien.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten