Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Kruk van linoleum

Studente Kim van Nispen maakte een kruk van linoleum door een aantal lagen aan elkaar te plakken. Het resultaat is plynoleum, zoals zij het zelf noemt.

Forbo is fabrikant van linoleum dat bekend is als vloerbedekking. Linoleum wordt ook gebruikt voor meubelen, bijvoorbeeld als toplaag voor een tafelblad. Vorig jaar stelde de fabrikant een aantal rollen beschikbaar aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam met de vraag aan studenten om er eens creatief mee aan de slag te gaan. Studente Kim van Nispen deed dat en maakte van een zestal op elkaar gelamineerde lagen linoleum een krukje. Ze showde dat op de Dutch Design Week in oktober vorig jaar en kreeg daarbij veel belangstelling, onder meer van architecten.

Stevige constructie
Zij vond de constructie van de poten lastig en maakte inmiddels een tweede prototype dat steviger is. Zes lagen linoleum werden gelamineerd en in een mal geperst zodat er een stevige constructie ontstond. Het materiaal wordt bij elkaar gehouden met boekbinder bouten. Het zitvlak bestaat uit totaal twaalf lagen en is fraai afgeschuind voor meer comfort. Het gebruikte ‘meubel’linoleum is dunner en daardoor soepeler dan het linoleum dat op de vloer wordt gelegd en heeft een rug van papier in plaats van jute.

En nu?
Forbo wil wel een paar krukjes aanschaffen, zo laat de studente weten maar is niet van plan om het in de verkoop te gaan doen. Gesterkt door de positieve reacties en de verbeterde versie zijn er wellicht toch mogelijkheden, zo denkt zij. Een naam voor het materiaal heeft zij inmiddels. Dat is plynoleum, een verwijzing naar plywood, gelamineerd hout.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten