Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Lekker fikkie steken, daar word ik warm van

De laatste weken ben ik overspoeld door bedrijven die kachels verkopen en daarbij zit een hoop onzin zoals een buitenhaard op gas waarbij keramische stammetjes worden meegeleverd om het op echt houtvuur te laten lijken. Serieus daarentegen is het pronkstuk van de Deense fabrikant Hwam met hun houtkachel Hwam Autopilot IHS. Die laatste letters staan voor Intelligent Heat System en dat schijnt garant te staan voor een ‘milieubewuste, zuinige verbranding en een hoge mate van comfort.’

In de kachel zitten sensoren die het zuurstofgehalte in het rookgas meten en dat doorgeeft aan het ‘intelligente besturingssysteem’. De aanwezige ‘Airbox’ regelt de hoeveelheid lucht door middel van drie luchtinlaten en met een afstandsbediening kun je de gewenste kamertemperatuur instellen. Die afstandsbediening is je smartphone waar je een speciale verantwoord-fikkie-steken-app op moet installeren. Toppunt is, volgens de fabrikant, dat je ‘automatisch een signaal krijgt als er hout moet worden bijgevuld.’ Met andere woorden: je hoeft dus niet op de vlammetjes te letten, nee, je smartphone vertelt wat je moet doen als de ingestelde temperatuur dreigt te gaan dalen: hout bijvullen sufkop!

Volgens fabrikant Hwam heeft deze kachel ‘een zuiver geweten’ want er wordt geen houtsnipper teveel verbrand dankzij de intelligente luchttoevoer en optimale verbranding.

Het doet mij denken aan de app waarmee Luxaflex zijn rolgordijnen en andere raamdecoratie laat bedienen. Met die app kun je programmeren wanneer die producten in beweging moeten komen: bij het opstaan, ontbijten, koken, ‘s middags kopje thee drinken, bedtijd en wat je nog maar meer wilt. Handig voor wie lui, ziek, zwak, misselijk of neurotisch is, maar overbodig voor de meesten onder ons. Uitermate onhandig als je nog niet wil opstaan of eerder naar bed wil. Dan moet je handmatig de zaak deprogrammeren.

Er bestaan ook vele slaapapps. Die geven bijvoorbeeld aan hoe vaak je je ’s nachts hebt omgedraaid, wat je hartslag was, wat de temperatuur in de kamer was en hoe lang je hebt geslapen. Dat zijn de eerste zaken waarmee je ’s morgens wordt geconfronteerd terwijl je zelf al lang weet dat je je hebt liggen op te winden, dat je je kapot hebt gezweet en dat je gewoon een klote nacht had. Daar heb je geen app voor nodig. En als je heerlijk geslapen hebt, hoeft jouw beeldscherm jou dat niet te vertellen. Ook dat weet je zelf wel.

Over een dikke twee weken begint in Keulen de meubelbeurs IMM en ik vrees dat we daar de nodige overbodige elektronische opsmuk zullen gaan zien. Bijvoorbeeld relaxfauteuils waarbij je zithoogte, zitdiepte, de ruggesteun en de hoofdsteun automatisch (uiteraard via een app) kunt aanpassen. Of banken waarbij de voetensteun automatisch in- of uitschuift (uiteraard via een app). Een app die je een gigantische por in de rug geeft omdat je veel te lang op de bank hangt, lijkt mij beter. Want volledig aangepast meubilair leidt tot te lang blijven zitten en hangen.

Comfort en gemak is fijn, maar het neigt naar teveel comfort en teveel gemak. Met als bijwerking het uitschakelen van het eigen lichaam en de eigen hersenen. Want zeg nu zelf, wat is er fijner dan buiten een houtvuurtje te stoken waarbij je je handen bijna verbrandt en je billen er welhaast afvriezen.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten