Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Lekker slapen met verrijkt tijk

Lekker slapen doe je pas met een matras die is voorzien van verrijkt tijk. Dat is de boodschap van beddenfabrikanten. Maar hoe communiceer je die onzichtbare verrijking?

Vandaag is de laatste dag van Interzum. Dat is een interessante beurs in Keulen waar de toeleverende industrie staat voor bedrijven die meubels en bedden maken. Dit jaar kon ik helaas niet, maar het zal ongetwijfeld weer een interessante editie zijn geweest. Nieuwigheden die meubelfabrikanten in januari tijdens de meubelbeurs (ook in Keulen) tonen, komen vaak van exposanten die nu op Interzum staan. Datzelfde geldt voor producenten van bedden en vooral matrassen.

Anti bacterieel
Een nieuw soort schuim, een net iets andere pocketveer of een bijzondere tijk; op Interzum vindt de première plaats. Zo sprak ik op een eerdere editie eens met iemand van Deslee Clama, een belangrijke Belgische textielfabrikant. Het bedrijf introduceerde een tijk met aloë vera en ik vroeg of je er mooi van werd als je daarop sliep. De standhouder lachte een beetje. ‘Ze zeggen het’, zei hij. Deslee Clama had ook tijk met zilverdraden dat ‘anti bacterieel’ zou zijn. Ook hierover was de standhouder eerlijk; hij lachte en liet in het midden of het echt effectief zou zijn.

Bedwantsen
Bekaert Textiles, ook uit België en naar eigen zeggen de grootste producent van matrastijk, staat ook op Interzum en kreeg dit jaar een prijs voor een product in de categorie High Product Quality (Deslee Clama kreeg er dit jaar zelfs 2). Bekaert heeft een enorm scala aan matrastijken. Tegen vlekken, tegen bacteriën en schimmels, brandveilig tijk, tijk dat allergenen ‘opruimt’, tijk dat bedwantsen doodt, fris blijvend tijk en nog veel meer. Is verrijkt matrastijk iets typisch Belgisch? Nee, dat niet. Hoewel?

Electrosmog
Beddenfabrikant Revor kreeg een paar jaar geleden op de Meubelbeurs in Brussel een onderscheiding voor het ‘meest innovatieve product’. Dat was iSleep, een matras met een tijk waarin zilverdraden zitten verwerkt. Het beschermt tegen electrosmog en zorgt voor ‘een natuurlijk slaapritme’. Revor heeft die innovatie wellicht van Deslee Clama of Bekaert Textiles, onbekende namen voor winkeliers, maar bekenden voor beddenfabrikanten. Die willen hun product - een bed of een matras of een combinatie daarvan - slijten aan de retailer en die moet een verhaal hebben voor de consument. En dan moet je als fabrikant iets aansprekends hebben. Zo introduceerde Veldeman Bedding een ‘geluid reducerend hoofdbord’ en met veel enthousiasme hoorde ik de diepere betekenis hiervan, toevallig ook op de Meubelbeurs Brussel.

Onzinverkoper Auping
Zijn het alleen Belgen die gek doen met bedden en matrassen? Nee hoor, al jarenlang verkopen Norma, Veldeman en Recor Bedding matrassen met het predicaat Aegis Premium. Wat het is, weet niemand, maar het zorgt voor ‘optimale bescherming tegen huisstofmijt’. Kampioen onzinverkoper is Auping. Die verkoopt boxsprings met een spiraalbodem. Nu hebben boxsprings van oudsher een massieve bodem en het maakt eigenlijk niet uit waar die van gemaakt is want het is puur een afdekplaat die niemand ziet, hoort, ruikt of überhaupt interessant vindt. Maar bij Auping is die bodem van stalen spiralen waardoor het goed ventileert.

Gaatjesbodem
Wat er geventileerd moet worden is onduidelijk, maar daarvoor maakte Auping een suggestieve tv spot waarin al het vocht dat je jaarlijks tijdens het slapen verliest als een bak ineens naar beneden komt denderen. Het wordt over de hoofden van de bedslapers uitgekieperd en het beeld is duidelijk; iedere nacht zweet je als een otter en dat vocht kan alleen verdwijnen dankzij de gaatjesbodem. Nu verdwijnt 99% van het vocht gewoon aan de bovenkant en er sijpelt geen druppel door de matras, laat staan door de springbox. Dus die spiraalbodem voor ventilatie is totale onzin.

Droogzwemmen
Maar ja, het werkt, zo heb ik al van menige beddenverkoper gehoord. ‘De consument is er gevoelig voor’, zeggen zij dan. Misschien is dat het verschil tussen een Belg en een Nederlander. De Nederlander, al eeuwen bezig met de strijd tegen het water, laat dat via de bodem weglopen en de Belg is gevoelig voor het tijk aan de bovenkant. Of is die tv spot met water de prelude geweest voor het tv spotje met Naomi Kromowidjojo in de hoofdrol? Want de nationale knuffelzwemster laten droogzwemmen op een stuk plastic dat water moet voorstellen, dat kan echt niet.

Aribert Guiking

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten