Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Lekker slapen moet je soms leren

Ze bestaan en het worden er steeds meer: leefstijlcoaches, gezondheidscoaches, vitaliteitscoaches, slaapcoaches en andere mensen die jou vertellen wat je moet doen omdat je zelf te slap of te lui bent om te doen wat je moet doen. Of het gewoon 'even niet meer weet' en dus de hulp van een ander inroept.

Door het harde en vele werken, het constant op je telefoon kijken en jezelf wijsmaken dat je van alles moet doen, lijkt bijvoorbeeld het slapen er een beetje bij in te schieten. Terwijl slapen niet alleen gewoon lekker is, het bevordert zelfs de gezondheid en daarmee - modewoord - de vitaliteit. Dat vergeten mensen en daarom zijn er anderen die je, uiteraard tegen betaling, daarop wijzen en jou helpen om heerlijk te slapen.

Zo zijn er slaapspeciaalzaken waar vroeger vooral bedden en matrassen werden verkocht en nu vooral advies waarna je er een bed of matras bij krijgt. Er zijn winkeliers die van dit alles verstand hebben en er zijn ook kletsmajoors, die krijgen wij te zien in een tv-programma dat met een verborgen camera op stap is gegaan. Winkeliers die echt mee willen tellen, gaan nu in zee met een fysiotherapeut die op bepaalde tijden in de winkel advies komt geven. Of online wat vertelt.

Er zijn ook apps die mensen helpen om beter te slapen. Althans, dat suggereren ze. Impliciet zeggen de makers van die apps dat als je zaken registreert (slaapduur, slaaphouding, temperatuur in bed etc.) je daardoor 'inzicht krijgt' in je manier van slapen en daardoor de sleutel tot een betere nachtrust krijgt aangereikt. Dit alles volgens de formule meten = weten = inzicht = oplossing. Een wetenschapper aan de TU Delft concludeerde na jaren onderzoek naar slaapapps dat deze vaak teveel beloven. Wel bleek bij een van de onderzochte apps iets heel simpels goed te werken: de app gaf 's avonds via de smartphone een seintje dat het tijd werd om naar bed te gaan.

Kortgeleden sprak ik een softwareontwikkelaar die zijn toevlucht had gezocht tot een speciale kinderslaapapp. Niet om zelf te maken, maar om te gebruiken. Zijn pasgeboren zoontje sliep slecht en hij wist niet wat te doen.

Een app nodig om je baby goed te laten slapen? Ik geloofde mijn oren niet, maar het had geholpen, vertelde de man. Het was gewoon een kwestie van bijhouden wanneer het kind wakker werd, wat hij of zijn vrouw dan deed, wanneer ze hem weer in bed legden, hoe lang het duurde voordat het kind weer sliep, enzovoort. Vervolgens kwam er iemand in huis die twee dagen lang ouders en kind volgde en concludeerde: haal het kind op vaste tijden uit bed (ook wanneer het nog slaapt), leg het op vaste tijden weer terug en negeer zoveel mogelijk de ruis er omheen.

Het was voor de ouders een eye opener: laat de regelmaat van de klok prevaleren boven het gedrag van het kind. Binnen een paar dagen liepen de fysieke klok en de biologische klok gelijk en sliep de baby prima.

Maar was daar nu een app voor nodig? 'Onze eerste kind was supermakkelijk. Die namen wij overal mee naar toe en sliep overal, nooit een probleem', verklaarde de blije man. 'De tweede is totaal anders en dat hadden wij niet in de gaten.'

Van mijn moeder hoorde ik vroeger over het mantra rust-reinheid-regelmaat wanneer het om kleine kinderen ging, een credo dat zij van haar moeder had overgenomen. Zo zijn er in de vorige eeuw miljoenen kinderen grootgebracht met dit alomvattende 'registratiemodel' en zij sliepen prima.
Zonder app.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten