Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Lekker vlees roken op de barbecue (en praten over duurzaamheid)

Over dik twee weken begint in Keulen de Spoga, een grote beurs voor inrichting, aankleding en onderhoud van de tuin. Dus veel tuinmeubelen, maar ook grasmaaiers, gieters, tuinverlichting, allerlei soorten heaters, handige spulletjes voor mensen met een balkon en een Sonderschau over Smart Gardening, zeg maar slim tuinieren.
'Slim' staat in dit geval meestal voor 'makkelijk' en dan moet je denken aan robotmaaiers, automatische watergeefsystemen en vooral aan apparaten waar een accu in zit. Want knippen van de heg, bijwerken van grasrandjes en afzagen van takken kost kracht en moeite, dus wordt er op de beurs extra aandacht geschonken aan dit soort apparaten.

Nu weet ik uit eigen ervaring dat dergelijke apparaten hun beperkingen hebben want halverwege het snoeien van de heg is die accu altijd leeg.

Op de beurs staan ook vuurkorven, elektrische heaters en minstens een hal vol met barbecues. Dat loopt uiteen van compacte dingetjes voor balkons tot outdoor kitchens in XXL formaat met toeters en bellen die je bij de meeste mensen nog niet eens binnenshuis aantreft.

Uiteraard zijn er ook lezingen en demonstraties en een daarvan heet BEEF! on stage. Daar kun je, naast het aanschouwen van de nieuwste snufjes om buiten te kunnen barbecueën, wokken, grillen, koken, stoven, garen en roken, ook proeven. Hoewel de beurs zich logischerwijs profileert als groen evenement gaan de lappen vlees met kilo's tegelijkertijd op het vuur en je moet niet denken dat daar vegaburgers worden geserveerd. Laat staan dat we daar over het klimaat gaan lullen, daar is het veel te gezellig en lekker voor.

Dat is eigenlijk best vreemd. Nu langzamerhand steeds duidelijker wordt hoe groot de milieu impact is van al die beesten die eerst met veel plantaardig voer vetgemest moeten worden om uiteindegelijk op de bbq te belanden, blijven hele volksstammen dit zonder nadenken doen. Dat dit allemaal in het milieubewuste Duitsland rücksichtslos wordt gepropageerd op een groene beurs is eigenlijk best raar. Hoewel? Wie weet komt er binnenkort een elektrische buitenkeuken die je kunt voeden met zonnepanelen.

Voor het zover is, gaan wij lekker door, ook in Nederland. Hier te lande is het roken van vlees populair en daarvoor zijn er speciale rookbarbecues en er zijn zelfs speciale sauzen met zo'n lekker rokerige smaak, zag ik laatst in het tv-programma Eigen Huis & Tuin. In dat programma wordt net zo makkelijk verwezen naar vergroening van je tuin door tegels eruit te halen ('goed voor het klimaat!') als tegelijkertijd heaters en rookbarbecues worden aangeprezen. Dat zoiets extra fijnstof geeft? Sorry, nu even niet- ja?

Ondertussen baal ik als een stekker want ik heb deze week tijdens het snoeien van de heg het snoer van de heggenschaar doorgeknipt. Dat wordt dus weer ouderwets met de hand knippen en dat gaat door al die inspanning gepaard met extra CO2 uitstoot.

Maar dat vinden de andere planten en bomen in de tuin best prettig. Die snuiven dat met graagte op.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten