Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Lounger Leolux valt in de prijzen

De lounger Bolea van Leolux is bekroond met een erkenning voor Goed Industrieel Ontwerp (GIO). Aan de basis van het ontwerp staat een relaxmeubel voor kinderen.

Het ‘lepel-vormige’ zitmeubel werd op junior formaat ontworpen door Riccardo Belli en de volwassen versie op groter formaat is hier een uitvloeisel van. De uitreiking van de GIO vindt 22 oktober plaats in Helmond. De GIO wordt jaarlijks toegekend door Stichting Designlink. Designlink is een platform voor hoogwaardige initiatieven die tot doel hebben de ‘designketen’ te professionaliseren.

Voorgeschiedenis
Het zitmeubel heeft een bijzondere voorgeschiedenis. De jonge ontwerper Riccardo Belli deed vorig jaar mee met een ontwerpwedstrijd voor Energy4all, een stichting die zich inzet voor kinderen met een stofwisselingsziekte. De wedstrijd was uitgeschreven door de CBM (branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie) die in 2012 100 jaar bestond en zich wilde inzetten voor een goed doel. Dat werd Energy4All. Jonge ontwerpers werden uitgenodigd meubelen te maken voor kinderen die snel moe worden vanwege hun ziekte en dus veel moeten rusten. Zo werd het een wedstrijd om ‘junior loungers’ te ontwerpen. De ontwerpers werden daarbij bijgestaan door meubelfabrikanten die hun ideeën zouden omzetten in een daadwerkelijk model.

Van klein naar groot naar klein
Uit de inzendingen voor de wedstrijd werden er 26 gelanceerd en een van die modellen was de lounger van Riccardo Belli, gemaakt door Leolux. De meubelfabrikant was er dermate van gecharmeerd en ontwikkelde een ‘volwassen’ versie van de lounger en doopte die Bolea. Deze is er in twee versies; een grote versie zoals ooit de kleine was, dus een waarop je je behoorlijk kunt uitstrekken (Bolea Lungo) en een kleinere versie, die Ovo (het eitje) wordt genoemd. Beide ontwerpen hebben kenmerkende siernaden en een bies aan de achterkant. Het kussen is met een deelbare rits bevestigd aan de zitting.

Leolux lounger
Hoewel het oorspronkelijke model niet in de prijzen viel bij de ontwerpwedstrijd van de CBM, valt Leolux met de Bolea nu dus wel in de prijzen. Aardig detail: de voorzitter van de commissie die de wedstrijd voor de junior loungers begeleidde was Jeroen Sanders, oud-directeur van Leolux. Van ieder verkocht exemplaar van de Bolea gaat een deel naar de stichting Energy4All.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten