Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Mannen in donkere pakken

Het beursseizoen draait volop. Momenteel loop ik in Frankfurt op de beurs Heimtextil tussen de meubelstoffen, tafellakens, gordijnstoffen en dekbedden. Morgen is in Hannover Domotex aan de beurt met tapijt, laminaat, karpetten en nog veel meer vloerbedekking en volgende week begint in Keulen de meubelbeurs. Alle drie beurzen waar duizenden inkopers uit de hele wereld zich komen oriënteren en inkopen doen. Op de meeste beurzen is ondanks de soms kleurige producten de basiskleur zwart, veroorzaakt door mannen die hun standaard uniform aan hebben. Bij een afwijking van zwart, donkerblauw en grijs gaat het bijna altijd om vrouwen.

Verschil mannen en vrouwen
Inkopers en zeker personeel op de beursstands zijn in overgrote meerderheid van het mannelijk geslacht. Jaren geleden sprak ik op het eind van een (meubel)beurs een vrouwelijke standhouder over haar ervaringen. Zij vertelde dat mannen vragen naar korting (wat gaat er af?), levertijd en technische onzin. Vrouwen vragen naar gebruiksgemak; kan ik met de stofzuiger onder die bank, geeft spijkerstof daar niet op af, kun je kattenharen daar makkelijk van verwijderen, hoe zit het met scherpe voorwerpen in je zak als mijn puberzoon op die bank ploft?

Te hoge keukenkastjes
Waarom ik mij die vragen herinner? Omdat ik kort na dat beursbezoek iets las over de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Er werd er enorm veel gebouwd want Nederlandse gezinnen zochten woonruimte. Architecten moesten daarbij economisch en vooral praktisch denken; de grootte van de huiskamer, de hoeveelheid invallend licht, de plaatsing van de badkamer (die toe nog badcel heette), de bergruimte in het schuurtje en de inrichting van de keuken. Eind jaren vijftig, begin jaren zestig kwam men erachter dat huisvrouwen in die nieuwe huizen de bovenste keukenkastjes bijna niet gebruikten. Ze waren te hoog want door mannen ontworpen. Die waren langer én stonden nooit in de keuken. Het werd als baanbrekend gezien om vrouwen te vragen wat ze wilden.

Meubelontwerpers
Nu is dat - denk ik - standaard, maar ik kan mij vergissen. Om het jaar haalt de meubelbeurs in Keulen de keukenbranche binnen en vorig jaar barstte het op de keukenafdeling van de zwarte pakken, bij bezoekers en vooral bij het standpersoneel. Zijn mannen betere keukenverkopers? Of stonden de vrouwen thuis achter het fornuis?
Geen idee wie eigenlijk keukens ontwerpt, maar als ik kijk naar de meubelontwerpers waarover wordt geschreven zijn dat meestal mannen. Zijn mannen betere meubelontwerpers? Geldt dat ook voor designers die ontwerpen maken voor bedden, dekbedovertrekken, behang, meubel- en gordijnstoffen? Wie de cijfers hierover paraat heeft – ik ontvang ze graag.

Effe scoren
Wat ik wel weet en wat iedere verkoper op de beursvloer en zeker op de winkelvloer zal beamen: vrouwen zijn in overgrote meerderheid degenen die de inrichting van het huis bepalen, van keuken tot slaapkamer en van woonkamer tot badkamer.
Heren in uw zwarte pak, op de beurstand in het buitenland of op de winkelvloer hier te lande; denk daar maar eens over na als u weer even wilt gaan scoren.
Bij de vrouwen.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten