Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Matrasrecycling loopt op rolletjes

Het recyclen van matrassen bij RetourMatras verloopt steeds beter. Eind vorige maand ging een tweede fabriek open waar 250.000 matrassen per jaar kunnen worden gerecycled.



In 2011 ging in Lelystad de eerste fabriek van RetourMatras open. Daar worden per jaar 400.000 matrassen uit elkaar geplukt en de drie overblijvende reststromen verkocht. Eind vorige maand kwam er een tweede fabriek bij in Alphen aan den Rijn. Daar is de capaciteit 250.000 matrassen op jaarbasis en ook daar blijven drie reststromen over: de tijken, diverse soorten schuim en het metaal van de pocketveren. Tot voor kort werden deze drie stromen verkocht voor verdere verwerking, maar in de de nieuwe fabriek wordt het schuim nu zelf verwerkt.



Verwerking schuim
Het schuim (80% polyurethaan, 20% latex) wordt versnipperd tot vlokken en na vermenging met lijm onder druk geperst. De laag die hierdoor ontstaat wordt opgerold en kan naar wens van de klant worden 'afgepeld' tot een laag van 3 tot 30 millimeter. Die lagen worden onder andere gebruikt voor ondervloeren en isolatiemateriaal en kunnen worden geleverd in verschillende densiteiten. Het staal gaat naar de smelterij en de tijk wordt in balen verkocht aan de textielindustrie. Zo komt RetourMatras tot een recyclingpercentage van 95%.



Voldoende aanvoer
De aanvoer van matrassen komt van hotels, bungalowparken, ziekenhuizen, gevangenissen en de retail. Ook via gemeentes, waar particulieren hun matrassen kwijt kunnen bij de gemeentelijke milieustraten, komt veel binnen. De eerste paar jaar was de aanvoer mondjesmaat, maar inmiddels zijn er wachtlijsten om te mogen aanleveren en draaien beide fabrieken 16 uur per dag.

Ciculaire economie
Door de toenemende aandacht voor circulariteit heeft RetourMatras de wind in de zeilen en dat zet door. Vorige maand heeft het kabinet laten weten dat in verband met het streven naar aandacht voor de circulaire economie er verwacht wordt dat de branche niet meer toestaat dat matrassen in de verbrandingsoven terecht komen. Lukt het niet om dat zelf te organiseren dan komt er medio 2019 wetgeving die het recyclen van matrassen verplicht gaat stellen. Mede om die reden ziet RetourMatras ruimte voor een derde fabriek (in het zuiden van het land) waardoor er een goede landelijke spreiding wordt gerealiseerd. Aanvankelijk werd gedacht over zo'n twee jaar, maar dat zal waarschijnlijk eerder worden.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten