Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Meubelbeurs Brussel staat vol met bedden

Op de gisteren afgesloten meubelbeurs in Brussel stonden opvallend veel bedden en dan vooral boxsprings. Toch sprongen vooral de kinderbedden in het oog.

Deze week was ik op de Meubelbeurs Brussel. Niks spectaculairs gezien, wel een hoop mooie meubelen. En ook een hoop verschrikkelijk ouderwets spul. Dat komt omdat de Belgische meubelindustrie - sterk aanwezig op de beursvloer - veel uitvoert naar Frankrijk en die Fransen hebben geen smaak en lopen hopeloos achter, tenminste als je kijkt met Nederlandse ogen. Als het om bedden gaat - sterker dan ooit vertegenwoordigd in Brussel - komen de meeste Franse exposanten niet verder dan het neerleggen van een kale matras. Daar word ik niet opgewonden van.

Bed met kant
Een enkele Fransoos probeerde nog wat, maar het was heel mager. Treca de Paris, een luxe Frans merk dat zich profileert met dikke matrassen die opbollen vanwege de stiksels, had een bed waarin kant was verwerkt op het hoofdbord en de zijschotten. Aardig, maar vooral onzinnig en buitengewoon onpraktisch. Je blijft een keer haken bij het bed opmaken en weg is het effect. Het leukste van het bed waren de pootjes in de vorm van een damesschoen met hoge hak. Ook leuk waren de dames die als professionele bedbabes de boxspring stonden aan te prijzen. Update: zie onder.

Lady Kant
Bij het zien van dat kant op het bed kwam een flauwiteit naar boven uit mijn puberjaren. Met mijn broers spraken wij toen over de belevenissen van Lady Kant waarbij je Kant moet uitspreken op zijn Nederlands. Lady Kant had blijkbaar liggen rollebollen in bed want het verhaal ging over Lady Kant en Lord Cannotmore. En uiteraard was Lady Kant een ledikant. Grapje!

Scheef pootje als innovatie
Boxspringbedden bestonden toen nog niet. Althans, nog niet voor gewone mensen. Dat is nu inmiddels totaal omgedraaid. Vooral op het specialistische ‘slaap’gedeelte van de beurs waren vrijwel alleen boxsprings te zien. In Nederland schijnt iets anders niet te bestaan in beddenland en langzaam krijgen de Belgen ook last van de boxspringmania. De Duitse fabrikant Ruf Betten heeft vooral bedden met lattenbodems, maar reisde naar Brussel af met boxsprings. Want dat wil de markt, zo dacht die slimme Duitser. Maar hij was dom, want hij had niks om zich te onderscheiden van andere boxspringboeren. Daar denken de exposanten natuurlijk anders over want een tussenlaagje hier, een scheef pootje daar, een deelbaar hoofdbord of een toppertje met mini pocketveren werden gepresenteerd als innovaties. Maar zijn het niet.

Opklapboxspring
De grootste verschillen bij de boxsprings zitten in het uiterlijk, hoewel veel exposanten toch vooral ook wijzen op de inhoud, die natuurlijk altijd ‘uniek’ is. Daarbij is het adagium van hoe dikker, hoe beter verlaten. De trend lijkt dat boxsprings juist dunner worden. Avek combineerde een gewone matras met een wat magere springverenbox tot een optisch geheel. Opklapbeddenspecialist Boone introduceerde iets soortgelijks waarbij de box bestaat uit minipocketveren wat leidt tot een minihoogte. Daarop ligt een niet te dikke matras waardoor het geheel toch wegklapbaar is omdat de combinatie geen monsterpakket vormt.

Bed in boomhut
Boxsprings waren opvallend genoeg volledig afwezig op het nieuwe beursonderdeel Kidscorner. Hier stonden aanbieders van kinderbedden en kinderslaapkamers. In plaats van dikke matrassen ging het hier om bedden in auto’s, boomhutten of caravans. Geen gestoffeerde plompe bakken, maar fel of juist zacht gekleurde houten ledikanten. Ik ben benieuwd hoe dit beurssegment zich verder ontwikkeld.

Kinderboxspring
Nederland loopt voor op ‘slaapgebied’ en hier zijn inmiddels de eerste kinderboxsprings op de markt. Ik hoop dat zulke boxsprings volgend jaar op de Brusselse beursvloer zijn te bewonderen. En ik hoop dat die boxsprings geen kinderuitvoering zullen worden zoals de dunne boxsprings van trendsetters Avek en Boone. Boxsprings moeten enorme bakken zijn met een megapakket springveren. Toen ik jaren geleden met mijn kinderen naar Disneyland Parijs ging en wij daar overnachtten in een hotel stonden daar uiteraard dikke boxsprings. Mijn jongste dochter deed wat alle kinderen behoren te doen als ze zo’n uitnodigend eiland zien. Zij begon meteen te springen op bed. Logisch, zo’n bed heet niet voor niets boxSPRING!

Ik hoop dat Kidscorner volgend jaar gigantisch groeit.

Aribert Guiking

Update: Soms zorgt een (te) snelle blik voor een onjuiste conclusie. Uit reacties blijkt dat ik niet goed heb gekeken naar het kant op het bed van Treca de Paris. Dat blijkt een print te zijn en ligt dus niet op de stof. Je kunt er dus niet achter blijven haken. Wellicht was ik verblind door wat anders. AG

 

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten