Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Meubelen waarvan je in vuur en vlam raakt

Met Kerst op komst zoeken leveranciers naar wat leuks om de consument te kietelen. Het Duitse bedrijf Supergrau denkt dat te kunnen bieden met meubelen die zijn gemaakt van blokken hout. Daar kun je op zitten, maar je kunt ze ook in de open haard gooien. Graag zelfs. 


Duitsers houden van massief hout. Dat heeft beperkingen voor het ontwerp en vooral de stoelen van Massivholz zijn vaak niet om aan te zien. Vanuit Nederlandse ogen bekeken gezien zou je die dingen soms direct in het vuur willen gooien. Het Duitse bedrijf Supergrau uit Solingen propageert dit idee zelfs. Het bedrijf lanceert Kloezze, een houten zitelement bestaande uit een zestal blokken hout. Drie stukken grenen, twee stukken eiken en een stuk kersenhout vormen opgestapeld een massief blok waar je op kunt zitten.

Massieve tafel
De zes blokken worden geleverd in een kartonnen doos met een strik in geel of blauw er omheen en je kunt via internet (www.supergrau-shop.de) bestellen. Consumentenprijs: 140 euro. Je kunt de Kloezze ook bestellen met 9 blokken en dan kost het 230 euro. Een variant van 12 of 44 blokken kost respectievelijk 290 en 930 euro. In dat laatste geval heb je een soort massieve tafel. Onhandig is dan wel dat je je benen er niet onder kan steken want die 44 blokken vormen een massief geheel. Maar apart is het zeker.

Elektrische aansteker
Een ander product wat ook niet toevalligerwijs net voor de winter wordt gepromoot, is de uit België afkomstige Looftlighter. Dat is een elektrische aansteker voor de open haard of de barbecue. Het ziet er uit als een krultang met gaatjes en een snoer van 3 meter. Volgens opgave hebben je met de aansteker binnen 30 seconden de open haard in vlammen en een barbecue is binnen 2 minuten gebruiksklaar omdat de kooltjes dan al gloeien. 

Ritueel
Die Belgen hebben er geen hout van begrepen. Want in een begeleidend schrijven bij de Looftlighter hebben ze het over ‘een ritueel’ bij het aansteken van het vuur en dat gaat dus lekker snel met die elektrische vuurstok. Kenmerk van een ritueel is dat het vrijwel altijd enige tijd in beslag neemt en meestal langzaam wordt voltrokken. Bij het ritueel van een open haard aansteken, hoort dat deze niet meteen brandt, maar dat je het geheel moet begeleiden voor het zover is. Onderdeel van het ritueel bij een barbecue is dat het gigantisch rookt, de aanmaakblokjes niet goed branden of dat je je handen brandt bij het opzetten of afhalen van het rooster. Gedoe is onderdeel van het ritueel.

Bio-ethanol
Daarom is een sfeerhaard met bio-ethanol of een elektrische sfeerhaard ontzettend nep. Daar gaat het laten branden te makkelijk. Je moet moeite doen om vuur te maken, dat is de fun. Maar we moeten wel realistisch blijven want er zijn nauwelijks huizen met een open haard. Dus is een elektrische uitvoering of bio-haard soms noodzakelijk voor een beetje sfeer. Bio-ethanol is dan wel nep, maar het is wel BIO-ethanol, dus best wel redelijk oké. En als die elektrische haard gevoed wordt met groene stroom dan ben je als consument toch eigenlijk heel erg verantwoord bezig. Misschien zelfs duurzaam.

Duurzaamheid creëren
Als we het vanuit het gezichtspunt van de leverancier bekijken en focussen op het duurzaamheidaspect dan valt de Belgische Looftlighter direct af. Het is een onzinproduct, zelfs als het loopt op groene stroom. De houtblokken van Supergrau (rare naam als je een natuurproduct levert) zijn vanuit de leverancier gezien zeer duurzaam. Want als de consument de hocker/tafel/bank in de open haard verstookt, moet hij weer nieuw hout kopen. Daar verdient de leverancier weer aan en winst maken is de grootste garantie voor het continueren van zijn zaak. Winst maken = duurzaamheid creëren. Duurzaam ondernemen is in dit geval dat hoe meer meubelen in de fik gaan, hoe duurzamer je bedrijf in feite is.

Toch is er een nadeel aan dit product. Het is voor de consument namelijk belachelijk duur. Zo krijgt duur-zaam een andere betekenis.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten