Er komt mogelijk een doorstart van het vorige week failliet verklaarde Johan van den Acker Textielfabriek. Volgens de curator hebben zich inmiddels vijf partijen gemeld die interesse hebben in overname van een deel van het Gemertse familiebedrijf.
Van den Acker, officieel Johan van den Acker Textielfabriek, werd op 22 augustus door de rechtbank in Den Bosch failliet verklaard. Daarmee kwam een einde aan het bedrijf dat in 1807 werd opgericht. Voor 36 medewerkers van het bedrijf is ontslag aangevraagd. Een woordvoerder van de curator laat weten dat er verschillende partijen interesse hebben getoond in de overname van (een deel van) het bedrijf uit Gemert.
Weverij en veredelaar
Van den Acker is een weverij voor gordijn- en meubelstoffen en inbetweens die ook verft en veredelt. De plat geweven stoffen worden internationaal verkocht aan grossiers, editeurs en projectspecialisten. In april vorig jaar ging Van den Acker een samenwerking aan met veloursproducent Raymakers in Helmond dat moest leiden tot schaal- en synergievoordelen. Daarbij werden Pieter van de Acker en Richard Oussoren, eigenaar van Koninklijke Textielfabriek Raymakers, beiden voor 50% eigenaar van het bedrijf.
Veranderde vraag
Blijkbaar heeft het niet geholpen. Volgens Felix van den Acker (82), vader van huidig mede-aandeelhouder Pieter van den Acker, is tot op het laatst getracht de zaak overeind te houden. 'Maar het was al jaren lastig, de markten zijn wereldwijd enorm in verandering', zo laat hij weten in het Eindhovens Dagblad. Volgens hem speelt ook mee dat consument verandert. 'Van gordijnstoffen is de vraag steeds meer verschoven naar van die optrek-dingetjes als Luxaflex.'
Toekomst
In dezelfde krant laat brancheorganisatie Modint weten goede hoop te hebben op een doorstart voor de textielproducent. 'We zien dat textielbedrijven het niet altijd gemakkelijk hebben, maar we zijn er van overtuigd dat er in Nederland zeker nog ruimte is voor bedrijven als Van den Acker.'