Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Natuurlijk slapen

‘Natuurlijk slapen’ schijnt heel modern te zijn hoewel vrijwel iedereen op een matras ligt van schuim waar weinig tot niets natuurlijks aan is. Een paar generaties geleden sliepen mensen op matrassen gevuld met hooi of kapok; 100% natuurlijk materiaal, maar niemand wil nog zoiets. Het grootste gedeelte van de bevolking ligt op een boxspringbed, een ideale plek om stof te verzamelen, zeker als er zo’n gecapitonneerd hoofdbord aan vastzit. En ondertussen je druk maken over de huisstofmijt, dat dan weer wel. Want beestjes in bed, daar houden we niet van.

Gelukkig zijn er speciale lakens en dekbedovertrekken die de huisstofmijt tegenhouden. Ook bestaat er beddengoed dat anti mosquito is, matrastijk met zilverdraden dat bacteriën zou doden, tijk tegen schimmels en tijk dat bedwantsen om zeep helpt.

Samen met die beestjes in bed is veel voorkomend, maar blijkbaar ongewenst. Net als een matras van stro en hooi. Tegelijkertijd zijn er genoeg boeren met een bread and breakfast die zichzelf aanprijzen met de slogan ‘slapen in het hooi’.

Allemaal nep want daar slaap je gewoon in bedden, maar dankzij het Poolse bedrijf Hayka is er nu beddengoed met een print van stro en hooi. Het heeft een directe relatie met ‘natuurlijk’ en ziet er zeer realistisch uit. Maar het is gewoon glad katoen.

Het Oostenrijkse bedrijf Organoid houdt niet van nep. Het heeft wandpanelen ontwikkeld met daarop geplakt een heel dun laagje gedroogd gras, kruiden en bloemen, rechtstreeks geplukt uit de Alpenweiden. Het bedrijf laat expliciet weten dat de oogst handmatig is gedaan en in gedachten zie je Heidi tussen het jodelen de bloemetjes plukken terwijl Markus de Milka koeien melkt waarna zij samen terugkeren naar het dal om samen de bloemetjes buiten te zetten. En om samen van die mooie wandpanelen te gaan maken die, let wel, ook lekker ruiken.

Bij Organoid kun je kiezen uit verschillende grasmengsels en ook kruiden, boombast, bladeren, zaden, granen, theesoorten en mos zijn op paneel te verkrijgen, compleet met bijpassende geur. Vooral winkeliers zijn gecharmeerd van de producten, zo laat de Oostenrijkse plukker, pletter en plakker weten.

Ook Hayka heeft mos in het assortiment. Het is levensecht geprint en de specifieke geur moet je er zelf bij verzinnen. Lijkt me wel raar als je een wasmiddel gebruikt met lavendelgeur, maar dit terzijde.
Het geinige van Hayka is dat ze toch iets dierlijks weten in te brengen bij hun overtrekken want wat zie ik op die hooi- en mosprint? Een muisje. Zo schattig! Beestjes in bed is iets wat de mensen niet willen, maar deze is ongevaarlijk.

En een beest in bed? Dat is iets waar velen van dromen. Maar da’s een heel ander verhaal.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten