Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Overeenstemming nieuwe cao Retail non-food

Brancheorganisatie INretail en verschillende vakbonden hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe cao die loopt tot 1 januari 2021. De cao gaat gelden voor 170.000 winkelmedewerkers.

INretail kwam met vakbonden CNV Vakmensen, De Unie en AVV tot een onderhandelaarsresultaat. De bonden adviseren hun achterban akkoord te gaan met het resultaat. Vakbond FNV deed niet mee omdat het de loonstijging van 1,03% per 1 juli te laag vindt. De FNV eiste 3,5%. Tussen 2018 en 2021 worden de lonen in vijf stappen verder verhoogd, telkens met hetzelfde percentage waarmee het wettelijk minimumloon stijgt. Medewerkers die buiten het loongebouw vallen krijgen tijdens de looptijd van de nieuwe cao twee keer een eenmalige uitkering van 0,75%.

Opleidingsbudget
Naast een hoger loon zijn de bonden en werkgevers het ook eens geworden over een persoonlijk opleidingsbudget van 150 euro per jaar voor medewerkers met een dienstverband van 16 uur of meer per week. Ook kunnen meer oudere medewerkers gebruikmaken van een regeling voor duurzame inzetbaarheid waardoor zij beter de pensioendatum kunnen halen.

Meer individuele keuzes
Er gaat bij bedrijven getest worden met individualisering van feest- en zondagstoeslag omdat het te complex is om dit ineens in te voeren. Ook wordt er een begin gemaakt met een individueel keuzebudget: medewerkers kunnen maximaal vier vakantiedagen kopen of verkopen. Winkelmedewerkers krijgen eerder duidelijkheid over hun rooster en hebben volgens de nieuwe cao het recht iedere maand een zaterdag of zondag vrij te nemen.

Cao breder gedeeld
De nieuwe cao gaat gelden voor 170.000 winkelmedewerkers waaronder de leden van INretail. Daarnaast haken aan Tuinbranche Nederland (9.000 medewerkers) en winkels in de juweliers- en parfumeriebranche. Nieuwkomer die nu ook meedoet is de VGT, Vereniging Grootwinkelbedrijf Textiel, goed voor 18.000 medewerkers.

FNV haakt af
De grootste vakbond, de FNV, ondertekent de nieuwe cao niet omdat zij de loonstijging van 1,03% te gering vindt en wijst daarbij naar de gemiddelde loonstijging van 2,5% die in veel andere sectoren wordt gehanteerd. Volgens INretail is een grotere loonstijging nog niet mogelijk omdat veel ondernemers dat financieel nog niet kunnen dragen. FNV bestuurder Mari Martens noemt in het FD de nu voorgestelde stijging lachwekkend. 'Als je als ondernemer in deze tijd nog geen geld kunt verdienen, sluit de tent dan maar. Het ligt niet aan de werknemers dat het zo slecht gaat.'

Wie meer wil weten over de nieuwe cao vindt op de site site van INretail meer informatie. Klik hier.

.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten