De nieuwe cao loopt tot en met 31 december 2014. Op 1 oktober dit jaar stijgen de lonen met 1% en op 1 mei 2014 met 0,75%.
Na een jaar zonder cao te hebben gezeten, is er een principeakkoord tussen de CBM (branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie) en de vakbonden FNV Bouw en CNV. Met dit resultaat komt een einde aan de cao-loze periode sinds 1 juli 2012. De nu afgesloten cao loopt van 1 juli 2012 tot en met 31 december 2014. Voor de CBM (de werkgevers) stond een beperkte loonkostenontwikkeling bij de onderhandeling voorop opdat de concurrentiekracht, de werkgelegenheid en de continuïteit van de ondernemingen niet verder zou worden aangetast. Voor de bonden lag het accent op werkzekerheid, werkgelegenheid en koopkrachtbehoud.
Goed resultaat
De lange onderhandelingen hebben volgens de CBM geresulteerd in een voor de werkgevers gunstige cao. Zo is de loonsverhoging beperkt tot 1% per 1 oktober 2013 en 0,75% per 1 mei 2014. ‘Wij zijn van mening dat dit contract in deze turbulente tijden de gewenste rust en zekerheid omtrent de loonkosten biedt en handvatten geeft om te werken aan het noodzakelijke herstel’, aldus een verklaring op de site van de CBM.
Bevordering werkgelegenheid
De drie partijen zullen zo snel mogelijk proberen geld beschikbaar te stellen ter bestrijding van de werkloosheid en het bevorderen van de werkgelegenheid. In de cao bekende functies en functie-inhouden worden geactualiseerd, aangezien een aantal functies niet langer bestaat of een andere inhoud hebben gekregen. Ook zijn ook er nieuwe functies bijgekomen. De RIE (Risico Inventarisatie en Evaluatie) wordt geactualiseerd. Werkgevers en werknemers maken afspraken om de vitaliteit en inzetbaarheid van jongeren en ouderen in de sector te bevorderen.
Vergoedingen
Op 1 oktober 2013 worden de vergoedingen voor het verrichten van werkzaamheden als praktijkopleider en bedrijfshulpverlener en de vergoedingen voor gereedschap en kleding verhoogd met 2,5%. De arbeidsovereenkomst zal voortaan eindigen op het moment dat de werknemer aanspraak kan maken op een uitkering krachtens de AOW. De arbeidsovereenkomst zal niet langer eindigen op het moment dat de werknemer de leeftijd van 65 jaar bereikt.
Vakantie
De opbouw van vakantiedagen bij ziekte zal gelijk zijn aan de vakantieopbouw voor arbeidsgeschikte werknemers. De overheid heeft een nieuwe vakantiewet ingevoerd waarin onder meer is bepaald dat de wettelijke vakantiedagen na 6 maanden na het opbouwjaar opgenomen moeten zijn, anders vervallen ze. Daarom hebben partijen afgesproken dat het aantal bovenwettelijke dagen, die een werknemer in enig jaar verkocht heeft, in mindering worden gebracht op de wettelijke vakantiedagen die in aanmerking komen te vervallen.
Meer informatie: www.cbm.nl
De nieuwe cao is binnenkort als boekje beschikbaar bij de CBM. Download hier de digitale versie als PDF.