Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Omzet woonbranche zakt verder weg

In het derde kwartaal was de gemiddelde omzetdaling in de woonbranche 5,3% ten opzichte van het derde kwartaal in 2011. Vooral zaken in het lagere segment deden het slecht.

Vooral het lagere prijssegment daalde in het derde kwartaal sterk.


Met deze daling ziet het jaar 2012 er niet best uit voor de woonbranche. Want na een gemiddelde omzetdaling van 4,9 procent in het eerste kwartaal en 4,2 procent in het tweede kwartaal is er nu dus weer sprake van een daling. De cijfers komen uit de Woonzakenmonitor III/2012 van Van Es Marketingservices. Dit bedrijf doet permanent onderzoek en ‘peilt de stemming’ bij retailers op basis van gegevens die zij zelf aanleveren. Het vormt de basis voor de kwartaalrapporten.

Iedereen lijdt pijn
Alle typen woonzaken werden met een omzetdaling geconfronteerd in het derde kwartaal. Vooral gespecialiseerde woonzaken werden in het derde kwartaal geconfronteerd met een forse omzetdaling. Zo zagen keukenzaken (-10,2%) en meubelzaken (-11,3%) in het derde kwartaal de omzet met meer dan 10 procent afnemen. Ook verlichtingszaken (-7,3%), sanitairspeciaalzaken (-6,1%) en parketspeciaalzaken (-6,1%) zagen de omzet sterk teruglopen. In de gehele woonbranche werd 59% van de detaillisten met een omzetdaling geconfronteerd in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode in het jaar 2011.

Sterkste daling in lagere prijssegment
Opvallend is dat vooral in het lagere prijssegment al maanden lang de omzetten een neergaande lijn vertonen en dat het hogere segment juist een stijging van de omzet laat zien, (zie bijgaande grafiek). Een duidelijke verklaring daarvoor geeft het rapport niet. Het past ook niet in de al jaren lopende tendens waarbij in alle segmenten de omzetten dalen. Of hier sprake is van een trendbreuk zal wellicht uit het volgende kwartaalrapport blijken.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten