Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Vernieuwend vakmanschap bij eindexamenexpositie HMC

Tijdens de eindexamenexpositie van leerlingen van het Hout-, en Meubileringscollege is er veel aandacht voor ‘vernieuwend vakmanschap’. Zo krijgen dit jaar de eerste leerlingen van de opleiding Creatief Vakman hun diploma.

Zoals ieder jaar laten het Hout-, en Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam en Rotterdam zien wat hun leerlingen hebben geleerd door middel van het tonen van hun eindwerkstuk waarmee zij hun opleiding afronden. Dat gebeurt volgende week in Amsterdam (30 juni en 1 juli) en die week daarop (7 en 8 juli) in Rotterdam. In de opleidingen ligt de nadruk op creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap en dit jaar is er extra aandacht voor ‘vernieuwend vakmanschap’. Zo is er een theetafeltje met bijpassende drinkbekers die zijn vervaardigd van keramiek dat is geprint met een 3D printer. Ook is er een klassieke speedboot te zien waarbij gebruik is gemaakt van carbon, een lichtgewicht materiaal dat vooral in high tech schepen wordt gebruikt.

Creatief Vakman
Dit jaar ontvangt de eerste lichting Creatief Vakmannen het diploma. Daarbij gaat het om hoeden maken, schoenen maken en leer bewerken. Ook het eerste diploma meubel maken met als specialisatie ontwerpen wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Volgens woordvoerster Hanneke ten Hoopen zijn de marktkansen voor de creatieve vakmannen en –vrouwen goed. ‘Iemand heeft door de tassen die zij heeft gemaakt al een baan aangeboden gekregen.’ Onderdeel van de opleiding Creatief Vakman is aandacht voor ondernemersvaardigheden en volgens Ten Hoopen zijn er meerdere leerlingen die zich tijdens de opleiding al inschreven bij de Kamer van Koophandel.

Gunstige arbeidsmarkt
Voor mensen die zich willen specialiseren in meubel ontwerpen, is de markt lastig, maar voor meubelmakers is het tij gunstig, zo meent Ten Hoopen. ‘Er is vraag naar meubels op maat en er zijn genoeg klussen om een heel interieur te maken. Wij kunnen niet voldoen aan de vergrijzingsgraad die nu gaande is.’
Naast de gunstige vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn de opleidingen in Amsterdam en Rotterdam ook opstap naar een vervolgopleiding. Aan de andere kant, en dat is een nieuwe tendens, krijgt de opleiding steeds meer instroom van leerlingen die al een HAVO, VWO of HBO diploma op zaken hebben.

Openingsdagen
De eindexamenexpositie van het HMC in Amsterdam is te bezoeken op 30 juni en 1 juli van 15.00 - 21.00 uur. Op 29 juni wordt om 16.00 uur de expositie in Amsterdam officieel geopend door Jan te Linteloo, founder en designer bij meubelmerk Linteloo. In Rotterdam is de eindexamenexpositie te zien op 7 juli en 8 juli van 13.00 - 17.00 uur. Op 7 juli wordt de opening verricht door meubelontwerper en oud HMC’er Gerard van den Berg.

Meer informatie: www.hmcollege.nl

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten