Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Het wilde westen in retailland

Deze week ontstond er beroering door de overname van de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods door Amazon. Direct rees de vraag: gaat Amazon nu echt de (fysieke) retail in? Ahold Delhaize maakt zich al zorgen; zijn wij de volgende overnamekandidaat?

Want Amazon krijgt een groot aantal fysieke verkooppunten in handen én heeft technologisch gezien een voorsprong op andere retailers, inclusief Wal-Mart, de grootst e retailer in de Verenigde Staten.
Ikea gaf recentelijk aan per volgend jaar mogelijk te willen gaan verkopen op andere platformen. Amper een week later blijkt dat Amazon te zijn. Ikea is groot genoeg om zelfstandig (online) te groeien maar als Ikea-producten ook op Amazon verkrijgvaar zijn gaat dat nog veel harder. En als Ikea met Alibaba, de Chinese ‘tegenhanger’ van Amazon  gaat samenwerken, is mondiaal het hek van de dam.
De mogelijke gevolgen zijn onmogelijk te voorzien.

Jeff Bezos, de baas van Amazon, heeft al meerdere malen verteld dat zijn toko op den duur ‘alles’ wil kunnen leveren en dat daardoor anderen sneuvelen? So be it.

En Ali Baba met die 40 rovers; hoe liep dat eigenlijk af? Wat als die Chinese gigant helemaal los gaat?

Nu is de interieurmarkt enorm versnipperd en dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Dus wat te duchten van dat online geweld? Maar de groten worden steeds groter. Bol.com en Wehkamp zijn internationaal kaboutertjes. De grote gespecialiseerde Duitse interieur webshops Home24 en Westwing zijn op wereldschaal ook ukkepukkies.
Als kleine Nederlandse retailer begin je niets tegen dat grote geweld en het is best een aardig idee van brancheorganisatie INretail om als winkeliers samen plaatselijke platformen op te richten met afhaalpunten waar mensen hun online bestelde goederen kunnen komen afhalen. Zo heb je direct contact met je klant en integreer je online en offline met elkaar.

Tegelijkertijd wijs je hiermee op de achilleshiel van alle online aanbieders; de distributie. Fijn dat Amazon en Alibaba en Ikea thuis de pakketjes kunnen afleveren< maar daarvoor zijn zij wel afhankelijk van anderen.

Aribert  Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten