Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Bouwproductie daalt verder

Volgend jaar zullen er 40.000 nieuwe woningen worden gebouwd, zo verwacht de Neprom, de branchevereniging van projectontwikkelaars. Die 40.000 woningen is een halvering van de jaren voor 2008, het jaar dat de crisis inzette. 

Dit jaar komen er naar verwachting 50.000 nieuwe woningen bij, terwijl het er volgens de overheid 80.000 zouden moeten zijn. Volgend jaar blijft naar verwachting de teller dus op 40.000 steken. De cijfers zijn gebaseerd op plannen van projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties.

Veranderde hypotheekrenteaftrek
Volgens de projectontwikkelaars loopt de bouwproductie terug door de plannen van de Kunduzcoalitie met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek. Het betekent dat starters volgens plannen van de coalitie straks geen spaarhypotheek kunnen afsluiten. Ze moeten meteen gaan aflossen op hun hypotheek, anders mogen ze geen rente meer aftrekken. Dit geldt niet voor huizenbezitters met een bestaande hypotheek. Zij behouden hun oude rechten.

Lastig voor starters
Het gevolg is dat de maandlasten voor starters op de woningmarkt stijgen waardoor veel woningen te duur worden. Mensen die al een huis hebben en zouden willen verhuizen, krijgen met de nieuwe maatregelen een prikkel om toch vooral te blijven zitten. Koopt men een duurder huis, dan geldt voor het deel van de hypotheek dat hoger is dan de oude schuld ook de regel dat er moet worden afgelost.

Daling grondprijzen
Ook de vereniging van bouwondernemers NVB verwacht dat er in 2013 minder huizen gebouwd zullen worden. Omdat naar verwachting de huizenprijzen zullen dalen, loont het minder om nieuwe huizen te bouwen, zo stelt de NVB. Een mogelijk lichtpunt is dat de gemeenten hun grondprijzen laten zakken. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bestudeert deze mogelijkheid en geeft daarover dit najaar uitsluitsel.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten