Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Normen, maar ook waarden

mFLOR, specialist in pvc vloeren, informeerde deze week de markt over de wijze waarop zij omgaat met de kwaliteit van hun producten, hoe deze worden gemaakt, hoe deze zijn getest en waarom zij deze informatie naar buiten brengt. Dat laatste is het meest opmerkelijke. De reden blijkt dat er volgens het bedrijf nogal wat vragen zijn over pvc met als meest pregnante: het zou een gevaarlijk chemisch goedje zijn, hoe zit dat nou precies?

De leverancier laat weten 'veiligheid en gezondheid boven alles' te stellen en heeft al haar producten laten testen op diverse zaken. Probleem: er zijn geen nationale of Europese normen voor pvc vloeren en wat moet je nu? Dus maakt mFLOR gebruik van normen voor andere producten waarin pvc zit verwerkt met als impliciete conclusie: met onze producten is alles oké.

Bij de European Producers of Laminate Flooring (EPLF) hebben ze hun eigen variant op het belang van normeringen. De EPLF vertegenwoordigt een aantal belangrijke Europese producenten van laminaat en zij lopen al jaren aan tegen de import van goedkoop laminaat uit het verre oosten en hebben daar last van. Hun remedie? Verzin een aantal normen waaraan laminaat moet voldoen, zorg uiteraard dat jij als leverancier binnen die normen blijft en verwijs daarbij naar 'anderen' die eh...tja... niet aan die normen voldoen. Impliciete boodschap: vertrouw ons als Europese laminaatfabrikanten en wantrouw de anderen. Want wat zijn hun normen?

Het in het leven roepen van normen wordt zo min of meer gelijkgesteld met kwaliteit en wat de EPLF feitelijk communiceert is: koopt Europesche Waar!

De hoogtijdagen van laminaat zijn reeds voorbij en vloeren van pvc zijn juist zeer veelgevraagd, reden waarom er steeds weer nieuwe aanbieders op de markt verschijnen. De herkomst van hun producten is niet altijd even duidelijk en om zich in te vechten, zakken de prijzen. En wellicht daarmee de kwaliteit.

Daarnaast wordt er een hoop onzin en flauwekul over het product pvc gecommuniceerd en dat is voor mFLOR, als gerenommeerde en gekende leverancier, reden om informatie over het product en normeringen naar buiten te brengen.

Maar hechten mensen belang aan die normeringen, kunnen ze dat begrijpen en waar zijn die te vinden? Juist, in de kleine lettertjes en wie leest die? Mensen kijken naar het fysieke product en zien zij die millimeter verschil in de totale dikte, kunnen ze de toplaag beoordelen en vinden zij het belangrijk dat er 'natuurlijke weekmakers' in zitten? Meer dan negentig procent van alle pvc vloeren heeft een houtdessin en die keuze prevaleert boven kwaliteit uitgedrukt in normen.

Wat misschien nog belangrijker is: zorg eerst eens voor eenduidige benamingen. Een vloer van pvc wordt net zo makkelijk aangeprezen als LVT of als vinyl. Of als designvloer. Snapt de eindgebruiker dat?

Of misschien moet je die technische normen proberen 'om te zetten' naar menselijke normen. Normen in de zin van normen & waarden. Dus geen technisch geklets, maar een verhaal over eerlijk zaken doen, vertrouwen, loyaliteit en kwaliteit. Ik geef toe: deze begrippen zijn niet in cijfers en tabellen te vatten. Maar misschien zijn ze wel overtuigender.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten