Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ondanks terughoudendheid consumenten groei van markt voor smart home producten

In 57% van de Nederlandse huishoudens staan een of meer 'smart home' apparaten terwijl dat een jaar eerder nog 52% was. Tegelijkertijd staat slechts 25% van de huishoudens positief tegenover 'slimme' apparaten en is 30% daarover zelfs negatief gestemd.
 


Afgelopen jaar is de markt voor smart home producten gegroeid, zo blijkt uit cijfers van de Smart Home Monitor van onderzoeksbureau Multiscope. Volgens een onderzoek onder een kleine 5.000 respondenten blijkt 57% een of meer 'slimme' apparaten in huis te hebben. In de jaren hiervoor was dat respectievelijk 52% en 47%. Hoe dit is te vertalen naar specifieke groeicijfers is niet duidelijk en de getallen in bovenstaand diagram zijn versluierend; het zijn cumulatieve cijfers en geven weer wat respondenten in het onderzoek hebben gemeld, namelijk hoeveel en welke 'slimme' apparaten zij in huis hebben en wat deze naar hun mening hebben gekost. Bovenstaande getallen geven dus 'de markt' in zijn geheel weer.

Zonwering en garagedeuren nieuwe categorie
De grootste categorie valt onder de noemer 'huishouden en comfort' waarbij het gaat om witgoed zoals koelkasten en (af)wasmachines. De tweede, bijna even grote, categorie is zonwering en garagedeuren. Het is een nieuwe categorie die door het onderzoeksbureau voor het eerst is 'ontdekt' hoewel de Smart Home Monitor dit jaar voor de vijfde maal verschijnt. Dat Multiscope deze categorie nu pas opvoert komt omdat steeds meer respondenten hierover rapporteerden, zo laat directeur John Kivit weten.
 


Weinig interesse in smart home
Hoewel omgerekend meer dan 4,5 miljoen Nederlandse huishoudens in het bezit zijn van één of meerdere smart home producten en dit aantal jaarlijks groeit, is slechts 25% van de Nederlanders echt geïnteresseerd in deze technologische inmenging in het huishouden, zo blijkt uit het onderzoek. 30% is hierover (zeer) negatief en 45% staat daar neutraal tegenover, zie de tabel hierboven. Mannen zijn positiever over de toekomst van smart home dan vrouwen.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten