Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Onderzoek naar voorkeur houten vloeren: in Friesland visgraat, in Zeeland plankenvloer

Eiken is landelijk de populairste houtsoort voor een houten vloer, maar bij legpatronen zijn er grote provinciale verschillen. Friezen willen visgraat, Zeeuwen willen planken.

Nederlanders kiezen met 37,7 % het vaakst voor eiken als het gaat om houten vloeren, gevolgd door een houten vloer van robijn met 15%. Andere houtsooten komen niet verder dan 6% of lager. Als we kijken naar de kleurvoorkeur dan zijn bruin (39%) en wit (32,6%) veruit het populairst, met grijs en zwart op afstand als nummer 3 en 4. De cijfers komen uit een onderzoek van Uipkes Houten Vloeren uit Alphen aan den Rijn, gebaseerd op ruim 1.300 opleveringen, offerteaanvragen en online bezoekersdata.

Planken vloer populairst
Per provincie zijn er grote verschillen zichtbaar bij specifieke voorkeuren van mensen. Die verschillen uiten zich in kleur (Groningers houden niet van donkerbruin en zwart en Friezen willen juist lichtbruin of wit), maar vooral in voorkeur voor een bepaalde legwijze. Een planken vloer is landelijk met 63% met afstand het meest gevraagd, gevolgd door een visgraatvloer met 30,6%. Het aandeel van Hongaarse punt is 6,5% en Versailles haalt nog geen 1% en is dus eigenlijk verwaarloosbaar.

Grote provinciale verschillen
Per provincie zijn de verschillen in voorkeur voor een bepaald legpatroon enorm. Zo kiezen Friezen massaal voor visgraat en moeten Zeeuwen daar juist niks van hebben, hun voorkeur betreft vrijwel uitsluitend planken vloeren. Over de achtergrond van deze extreme verschillen in voorkeur voor legpatronen geeft het onderzoek geen verklaring.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten